Varetekt i to uker

I kveld ble den mistenkte flykapreren Karim Chatty varetektsfengslet for to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingretten i Västerås mener at det er sannsynlig at Chatty planla kapring. Nå er 29-åringen fengslet frem til 16. september. Da skal en eventuell tiltale foreligge, skriver Expressen.

29-åringen var rolig da han ble ført inn i rettssalen i ettermiddag, iført grå t-skjorte, shorts og sandaler. Selv hevder Chatty at han ikke har noe å skjule, og ifølge Aftonbladet ville han at rettsmøtet skulle foregå for åpne dører. Aktor fikk likevel medhold i å ha fengslingsmøtet bak lukkede dører, og pressen måtte forlate salen.

Forsvarer Nils Uggla sier at klienten hans har det vanskelig. Chatty skal nå føres til Stockholm, og sikkerhetspolitiet skal overta etterforskningen.

Venn med al-Qaida-tilhenger

En svensk 36-åring som sier han er Chattys venn, er anklaget for å stå i forbindelse med al-Qaida. Amerikanske myndigheter mener at 36-åringen anla en terroristleir i USA og at han var en av Osama bin Ladens leiemordere, ifølge Expressen.

Til avisen sier 36-åringen at han lærte Chatty å praktisere islam. Han avviser de amerikanske anklagene, men sier samtidig at hans største drøm er å være nær bin Laden og slåss ved hans side.

- Jeg elsker ham, og skulle ønske jeg var sammen med ham, sier mannen.

Han sier han traff Chatty under et fengselsopphold, men han sier at Chatty ikke har noe med bin Laden eller al-Qaida å gjøre.

- Han forstår ingen ting om bin Laden. Han er heller ikke typen som kunne kapre et fly, sier 36-åringen til den svenske avisa.

Fengslingsmøtet startet klokka 16. Politiet ber om at Chatty skal varetektsfengsles for følgende lovbrudd: Forberedelse til flykapring, luftfarts- eller flyplassabotasje og grovt brudd på våpenloven.

Chatty ble arrestert på Västerås flyplass fredag med en liten pistol i håndbagasjen. Han skulle om bord på et Ryanair-fly til London, der han skulle delta på en muslimsk konferanse.

- Jeg er ingen kaprer eller terrorist, har Chatty forklart sin forsvarer Nils Uggla. Svensk-tunisieren har et langt kriminelt rulleblad, men har ifølge forsvareren ikke vært i konflikt med loven de siste årene.

Pistolen hadde kaliber 6.5, skriver Expressen. Avisa karakteriserer den som en damepistol og undrer seg over det beskjedne kaliberet.

- Det er svært sjelden man kommer i kontakt med det kaliberet. Det er mye som taler for at det ikke var en kapring, sier Uggla.

På den annen side ble flyene som ble styrtet mot Word Trade Center og Pentagon for et år siden, kapret med tapetkniver.

Chatty skal ifølge Uggla være skremt og bestyrtet over oppmerksomheten saken har fått.

- Han har hatt tilgang til tv og radio, men han ha valgt å ikke følge med. Han stenger av, han kjenner seg ikke igjen, sier Uggla til Expressen.

Kan få livstid

Chatty har ikke blitt avhørt i helgen. Politiet sier andre former for etterforskning har vært viktigere. De bekrefter at de samarbeider med utenlandske politistyrker. Chatty har blant annet vært i FBIs søkelys etter 11. september i fjor på grunn av at han tok flytimer i USA. En kilde i FBI har oppgitt til den britiske avisen The Mail On Sunday at man ikke fant noen kobling til noen terrorgrupper, og valgte derfor å ikke varsle svensk politi.

Blir Chatty dømt for forberedelse til flykapring risikerer han fengsel for livstid.

TOK FLYTIMER: Etter tips fra en flylærer ved The North American Institute of Aviation i South Carolina etterforsket FBI Chatty, men fant ingen terrorkoblinger.
RISIKERER LIVSTID: Chatty har en kriminell fortid, men forsvarern hevder han har holdt seg på rett side av loven etter at han ble muslim. Nå riskerer han livstid i fengsel for forsøk på flykapring.
FOR RETTEN: Her holdes Chatty fengslet i Vesteräs. Det er ennå ikke kjent hva politiet planlegger å tiltale ham for.