Varetektsfengslet bak lukkede dører

Tre høyreekstremister, deriblant Johnny Olsen, er varetektsfengslet for fire uker etter en vild voldsnatt i Oslo. Johnny Olsen er tidligere dømt for flere alvorlige episoder med skytevåpen, men politiet mener at den som avfyrte skuddene natt til søndag er en 18 åring i hans selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Unni Stepaschko valgte likevel å sikte alle de tre høyreekstremistene for drapsforsøk. 18-åringen har ikke villet avgi forklaring i politiavhør. Kjennelsen i dag fra Oslo forhørsrett betyr at Johnny Olsen (35) og to andre høyreekstremister på 18 og 19 år er varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud. Ingen av dem erkjenner straffeskyld, men hevder de forsvarte seg mot ungdom med tilknytting til det antirasistiske miljøet på Blitz.

Lukkede dører

Aktor ba om at fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og fikk medhold i retten. Forsvarsadvokaten til Johnny Olsen, Marte Svarstad, var opprørt over rettens beslutning. Hun mente hennes klient dermed ikke får fram sin versjon av hva som egentlig har skjedd:

- Jeg mener at det av hensyn til min klient, Johnny Olsen, er helt feil at fengslingen ikke gikk for åpen rett. For Olsen personlig er dette forferdelig. Han blir eksponert i media fordi han er den han er. I denne saken får media spekulere fritt i hva som kan ha skjedd sier hun til NTB.

Provosert

I løpet av dagen har Blitz sendt ut en pressemelding som langt på vei bekrefter at konfrontasjonen natt til søndag ble utløst når antirasistene mobiliserte og oppsporet høyreekstremistene i sentrum. Blitz påstår at høyreekstremistene i det siste har beveget seg i flokk fra pub til pub i Oslo for å få et fotfeste i byen.

I pressemeldingen fra Blitz framgår det at Blitz lørdag kveld oppsporet høyreekstremistene som et ledd i sin kamp mot rasisme. Ifølge det høyreekstremistiske-miljøet hadde blitzerne spanet på dem lenge, fordi en kjent engelsk høyreekstremist skal ha vært i Oslo denne helgen. Etter det Dagbladet erfarer skal flere av antirasistene fra Blitz lørdag kveld ha vært på utestedet Garbo Dancing, der de ble oppringt av sympatisører.

Da de tre høyreekstremistene ble nektet adgang av dørvakten på rockekaféen Elm Street traff de blitzerne ute på gata. Synet av nesten femti antirasister skal ha gjort høyreekstremistene livredde. Ifølge forklaringen til Olsen og 19-åringen opptrådde blitzerne svært aggressive.

Vitner forklarer at det ble avfyrt minst fem-seks skudd. Vitnene sier at det var høyreekstremistene som skjøt, men ikke Olsen. Ett traff det politiet kaller en tilfeldig forbipasserende 19 år gamle jente. Jenta ble truffet i det ene låret. Hun har ifølge Ullevål sykehus fått moderate skader.

LIK BEHANDLING: De tre høyreekstremistene ble behandlet likt i Oslo forhørsrett i dag. Alle må bruke påskeferien i fengsel med brev og besøksforbud.