I RETTEN I DAG:  Varg Vikernes (40) er tiltalt for oppfordringe  politi har tiltalt musikeren for oppfordring til rasehat og for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser.

Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
I RETTEN I DAG: Varg Vikernes (40) er tiltalt for oppfordringe politi har tiltalt musikeren for oppfordring til rasehat og for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser. Foto: Linda Næsfeldt / DagbladetVis mer

Varg Vikernes (40) risikerer inntil fem års fengsel

Møter i retten i Paris i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skal straffedomstolen i Paris ta stilling til om Varg Vikernes (40) skal finnes skyldig og dømmes for ytringer han har skrevet på internett. Fransk politi har tiltalt musikeren for oppfordring til rasehat og for å ha rettferdiggjort krigsforbrytelser.

Den tidligere drapsdømte nordmannen risikerer inntil fem år i fengsel og en solid bot.  Tilhengerne hans og forsvareren har derimot stilt seg hoderystende til tiltalen. Advokat Julien Freyssinet har uttalt at han opplever hele rettsprosessen mot Vikernes som et forsøk fra politiets på redde noe av stumpene etter den dramatiske politiaksjon i fjor sommer.

Ytringene som nå retten i Paris skal ta stilling til er kommet på Vikernes egen blogg. Utgangspunktet for at det franske antiterrorpolitiet startet sin overvåking av den voksende familien i landlige Corrèze var innkjøpet av fire finkalibrede rifler og en hagle. Disse våpnene var det imidlertid kona til Vikernes som anskaffet, og det helt lovlig skulle det vise seg.

- Ikke redde Mange har reagert mot pågripelsen og siktelsen mot nordmannen. Derfor har mange også sagt at de vil møte opp utenfor rettsbygningen før saken starter tirsdag ettermiddag.

- Jeg håper å se mange av dere der for å vise dem i regjeringen at vi ikke tolererer slik oppførsel og at vi ikke er redde, skriver Vikernes på bloggen et par dager før rettssaken.

Vikernes, som nå har tatt den franske konas etternavn og kaller seg Louis Cachet, ble pågrepet under en aksjon utført av den franske antiterrorpolitiet om morgenen 16.  juli i fjor. Politiet mistenkte både den gravide kona og Vikernes for å ha terrorplaner. Mens ektefellen ble sluppet løs etter to dager, ble Vikernes holdt i arresten i enda et døgn og utsatt for lange avhør av politiet i Brive-la-Gaillard  midt i Frankrike.  Siktelsen om terrorplaner ble imidlertid frafalt.

Utsatt Han ble innkalt til å møte i straffedomstolen i Paris i oktober, men forsvareren forlangte at saken skulle utsettes. Han hadde bare kort tid før retten skulle ta stilling til saken mottatt over 900 sider med dokumenter fra politiet og hadde ikke rukket å forberede seg til saken.

- Så hvorfor arresterte de meg i første omgang, når vi ikke hadde gjort noe galt? Svaret er enkelt: De vil ikke at noen skal si dem i mot. Jeg står for europeisk kultur ved å fortelle om europeiske idealer, verdier og tradisjoner og det vil de ikke, skriver Vikernes på bloggen sin bare dager før rettssaken starter. (©NTB)