Varg Vikernes er arrestert i Frankrike

- Er mistenkt for å ha planlagt en «massakre». Kona er også arrestert.

 PÅGREPET:  Varg Vikernes er ifølge Le Monde pågrepet, siktet for å ha planlagt en massakre. Foto: LINDA NÆSFELDT/DAGBLADET.
PÅGREPET: Varg Vikernes er ifølge Le Monde pågrepet, siktet for å ha planlagt en massakre. Foto: LINDA NÆSFELDT/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Varg Vikernes (41) er pågrepet i Frankrike av DCRI, den franske innenlandske sikkerhetstjenesten. Han er mistenkt for å forberede «voldelige aksjoner», ifølge etterforskerne, melder avisa SudOuest.

Vikernes ble arrestert i kommunen Salon-la-Tour i Corrèze midt i Frankrike i morges. Dette ligger like vest for byen Clermont-Ferrand. Her bor Varg på en gård sammen med sine tre barn og si franske kone.

Kona kjøpte våpen Kona er medlem av et skytterlag og har kjøpt fire skytevåpen lovlig, ifølge RTL. Det var kjøpet av disse våpnene i begynnelsen av måneden, som fikk sikkerhetstjenesten til å anmode om foreløpig etterforskning.

Påtalemakta i saker om terrorisme i Paris er varslet.

- Jeg er så langt ukjent med pågripelsen, og kan ikke kommentere den, sier hans mangeårige advokat, John Christian Elden til Dagbladet.

- Hva tenker du om siktelsen?

- En siktelse er aldri det same som en dom, så det er vanskelig å vite hva de bygger på, sier Elden.

Elden forteller til Dagbladet at han ikke gjør noe før Vikernes melder behov for norsk advokatbistand.

Norsk UD varslet - Vi vil ikke kommentere denne saken, og henviser til fransk politi, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

- Vi fikk nettopp en melding om det samme, og skal sjekke opp saken, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet. 

Politiet undersøker nå gården for å lete etter våpen og sprengstoff.

«Den siste sovjetstaten i Europa» 3. april 2011 oppfordret han franske velgere til å stemme på partiet Nasjonal Front, på sine hjemmesider, og han omtalte Norge som «den siste sovjetstaten i Europa».

En av motivene han oppgir for å flytte til Frankrike med kona er som følger:

«Hun er fransk og hele Skandinavia vil (relativt) snart bli dekket av isbreer. Den franske landsbygda er hvit som snø og et komfortabelt sted å være. Det er ingen kriminalitet, ærlige mennesker og natur overalt.»

- Alle mennesker kan drepe Vikernes (41), også kjent under navnet «Greven» og artistnavnet «Count Grishnackh», var en markant skikkelse i det norske og internasjonale black metal-miljøet på nittitallet, blant annet som bassist i bandet Mayhem.

I 1993 ble han dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollega Øystein Aarseth, tre kirkebranner, én brannstiftelse og flere tyverier. Han ble prøveløslatt i 2009 etter 16 år i fengsel.

I et Dagbladet-intervju straks etter erklærte han seg selv som en rasist som «hater ingen». På spørsmål om han kan drepe igjen, svarte «Greven» følgende:

- Alle mennesker kan drepe. Men det er mindre sjanse for at jeg vil drepe igjen, fordi jeg har vært i den situasjonen før, og vet derfor bedre hvordan jeg skal takle det. Det går ikke an å vite hvordan man oppfører seg i truende situasjoner før man selv havner i en slik situasjon.

- Hadde jeg vært i samme situasjon i dag, hadde jeg kontaktet politiet først. Man gjør enkle valg i ung alder. Det var en spesiell tone i miljøet jeg vanket. Det er ikke bra å være likegyldig, da blir man farlig, sa han.

Dagbladet.no kommer med mer.