Varg Vikernes er tilbake på gården

Ble løslatt for få timer siden.

En mann med tildekt ansikt kom ut av huset rundt klokka 21.35 for å dekke til en bil som står parkert i hagen. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
En mann med tildekt ansikt kom ut av huset rundt klokka 21.35 for å dekke til en bil som står parkert i hagen. Foto: Jørgen Kvalsvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALON-LA-TOUR (Dagbladet): Varg Vikernes er nå tilbake på gården hvor han bor i landsbyen Salon-la-Tour etter at han ble løslatt.

Dagbladets reportere på stedet forteller en mann kom ut av huset rundt 21.35, og dekket til en av bilene i hagen, og så til en hund. Deretter gikk han tilbake inn i huset.

Mannen hadde på seg en hettegenser, caps og et slags grått skjerf foran ansiktet. Han ønsket ikke å svare da Dagbladet forsøkte å snakke til ham.

Da NTB forsøkte å ta kontakt med Vikernes ved å banke på døra på gården ropte han til dem fra annenetasje i huset.

- Det er forbudt å bevege seg inn på privat område i Frankrike. Vennligst fjern dere! sa han.

Etter å ha dekt til en av bilene i hagen, så den tildekte mannen til en hund. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
Etter å ha dekt til en av bilene i hagen, så den tildekte mannen til en hund. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer

Ordfører i byen Salon La Tour,  Jean-Claude Chauffour, bekrefter overfor Dagbladet at Vikernes er på gården sin, men at kona ikke er tilbake. Opplysningene kommer fra det lokale politiet.

- Politiet skal nå gå runder rundt huset i løpet av natten, og passe på at ingen tar seg inn på eiendommen, sier Chauffour til Dagbladet.

- Ikke grunnlag Vikernes og kona ble pågrepet hjemme på gården tidlig tirsdag morgen denne uka og mistenkt for forberedelser av terrorhandlinger.

Cachet ble løslatt onsdag, og i kveld ble også Vikernes løslatt fra politistasjonen i Brive-la-Gaillarde, hvor han har sittet i lange avhør.

En kilde i rettsvesenet i Frankrike sier til nyhetsbyrået at det ikke er noen beviser mot Vikernes som gir grunnlag for en siktelse for terrorplanlegging. I stedet vil Vikernes tiltales for oppfordring til rasistisk hat etter den franske straffeloven, skriver franske medier.

- Det vil likevel bli rettsak da han er tiltalt for rasisme-provokasjoner av jøder og muslimer på internett. Det er enda ikke klart når rettsaken kommer opp, sier Agnès Thibault-Lecuivre, talskvinne for påtalemyndighetene, til NRK.

Påtalemyndighetene oppgir Vikernes' ytringer på nett, og at kona nylig kjøpte fire våpen som delvis årsak til pågripelsen. Cachet skal i avhør ha sagt at våpnene var kjøpt for at paret skulle kunne jakte på dyr.

Nekter for terrorplaner Franske aviser minner om hva innenriksminister Manuel Valls sa etter arrestasjonen, nemlig at etterforskerne i øyeblikket ikke kjente «verken mål eller motiver» for hva Vikernes skulle ha planlagt, men arresterte ham, fordi når det gjelder terrorisme er det nødvendig «å handle på forhånd, ikke etterpå».

Den tildekte mannen gikk bort for å hilse på en hund som befant seg i hagen etter å ha dekket til bilen. Foto: Nicolas Tucat / AFP Photo
Den tildekte mannen gikk bort for å hilse på en hund som befant seg i hagen etter å ha dekket til bilen. Foto: Nicolas Tucat / AFP Photo Vis mer

Mellom linjene skriver fransk presse om et nederlag for den franske innenlandske sikkerhetstjenesten, Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), som har blåst opp en ballong som sprakk.

Vikernes nekter selv for at han skal ha hatt terrorplaner eller forberedt en terroraksjon, slik fransk politi mistenker.