- Varg Vikernes ikke klar for livet utenfor murene

Nektes prøveløslatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fryktet selvfølgelig dette. Kriminalomsorgen (KSF) tar ikke hensyn til familie og barn. Dette er et slag i trynet, men jeg nekter å gi opp, sier Vikernes til Dagbladet.

Etter det tredje avslaget i sommer, søkte Vikernes umiddelbart på nytt. I tillegg skrev hans advokat, John Christian Elden, et klagebrev til Kriminalomsorgen og Sivilombudsmannen.

Dette var tydeligvis ikke nok. I går mottok han igjen beskjeden om at også den fjerde søknaden er avslått. I svarskrivet fra Kriminalomsorgen, heter det at han kan søke igjen om et år - og at ett år på åpen soning ikke er lenge nok.

- Gir blaffen
I avslaget i sommer, skrev Kriminalomsorgen at de fryktet at Vikernes ikke er klar for et liv utenfor murene, og at de ikke ser grunn til å endre standpunkt.

- De finner hele tiden på nye unnskyldninger for å ikke prøveløslate meg. Jeg og min familie har flere ganger etterlyst oppfølging av Kriminalomsorgen, men når de bruker ett år på behandle søknaden min, har jeg allerede gått glipp av det året de mener jeg mangler på åpen soning. De gir blaffen i alle lover og regler. De gjør ikke jobben sin, noe som går ut over meg og andre innsatte. Jeg synes det er fryktelig at de ikke kan gi meg en ny sjanse. Jeg har fått meget gode skussmål fra Trondheim fengsel, Tromsø fengsel, hvor jeg nå soner, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier Vikernes.

Vikernes, også kalt ”Greven”, ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og for å ha brent ned Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord, Holmenkollen kapell i Oslo og for forsøk på brannstiftelse i Stortveit kirke i Bergen.

Kan miste alt

Varg skulle etter dommen i 1994 vært løslatt i 2006, men på grunn av en lovbestemmelse som kom i 2002, fikk han to nye år. Han har sju år igjen å sone.

- Jeg kjøpte meg hus med tanke på at jeg skulle prøveløslates i 2006. Dette forfaller og blir ikke tatt vare på - i tillegg til at det er mye utgifter ved å ha bolig. Min franske kone og vår sønn, må kanskje flytte tilbake til Frankrike. Grunnen er at hun ikke orker å holde alt ved like. Jeg risikerer å miste alt på grunn av enda ett avslag. Jeg har lært av mine feil og blitt eldre, sier Vikernes.

FÅR IKKE PRØVELØSLATELSE: Varg Vikernes. Foto: Ingun Mæhlum
FÅR IKKE PRØVELØSLATELSE: Varg Vikernes. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer

John Christian Elden, skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- Avslaget er lite forståelig og saken blir brakt inn for Sivilombudsmannen. Det virker som Varg er fritt vilt uten noen beskyttelse av det lovverk som gjelder for alle andre. Dersom kriminalomsorgsloven skal tolkes slik at forvaltningen kan gjøre som de vil uten noen begrunnelse knyttet til hans samfunnstilpasning, kommer dette samfunnet til å gå av hektene med tanke på å få rehabilitert lovbrytere.

- Varg Vikernes ikke klar for livet utenfor murene