<strong>FJERNET:</strong> Varg Vikernes' YouTube-kanal er borte. Det skjer samme dag som YouTube annonserte at de ville fjerne innhold med «hatefull tale». Her fra Paris i 2014. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FJERNET: Varg Vikernes' YouTube-kanal er borte. Det skjer samme dag som YouTube annonserte at de ville fjerne innhold med «hatefull tale». Her fra Paris i 2014. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

YouTube sletter «hatefull tale»:

Varg Vikernes' kanal fjernet

Den drapsdømte svartmetall-musikeren er tilsynelatende rammet av YouTubes nye retningslinjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag annonserte YouTube planer om å slette tusenvis av videoer og kanaler som fremmet «hatefull tale», «hate speech» på engelsk.

I særdeleshet sa YouTube at de ville fjerne innhold som fremmet nynazisme, hvit maktideologi og andre fordomsfulle ideologier, og innhold som hevder at «en gruppe er overlegen (andre) for å rettferdiggjøre diskriminering, segregering eller ekskludering», skriver YouTube i et blogginnlegg.

Nå kan det virke som om de nye retningslinjene har rammet Youtube-kanalen til den drapsdømte svartmetall-profilen Varg Vikernes, som nå går under navnet Louis Cachet.

FENGSEL: Påtalemyndighetene har bedt om 4-6 måneders betinget fengsel for Varg Vikernes, pluss 5000 euro i bot. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kanalen borte

Musikknettstedet Loudwire melder onsdag kveld at Vikernes' Youtube-kanal, Thulean Perspective, er blitt slettet av YouTube.

Vikernes' kanal er borte, men hvorvidt YouTube har fjernet den eller om Vikernes selv har slettet den, er uvisst.

<strong>BORTE:</strong> Denne meldinga får du opp når du søker opp Vikernes' YouTube-kanal.
BORTE: Denne meldinga får du opp når du søker opp Vikernes' YouTube-kanal. Vis mer

Vikernes har i flere år laget - og publisert - videoer på kanalen. Mange av dem var både konspiratoriske og rasistiske.

Kanalen forsvant bare timer etter Youtubes annonsering, ifølge musikknettstedet Metalsucks.

Det ser imidlertid ikke ut til å ha stoppet Vikernes. Han har nemlig opprettet en ny YouTube-kanal, der han hevder han ikke vet hvorfor han ble utestengt.

- Siden kanalen min har blitt fjernet, så får jeg ikke tilgang til informasjonen, så jeg vet ikke hvorfor den ble fjernet, sier Vikernes på sin nye kanal.

Han legger til at det han vet er at han har fått to advarsler for «å ha brutt YouTubes regler i det siste», og henviser selv seinere i videoen til at det dreier seg om «hatprat».

Selv mener han at utestengelsen kan dreie seg om en video han opplastet tirsdag, som, ifølge ham selv, handlet om at «hvite nasjonalister» på nettstedet hadde hevdet at Sverige hadde forbudt runer, når de ikke hadde gjort det.

- Men det kan også ha noe med det gamle innholdet å gjøre, sier Vikernes.

- Jeg forventet dette, men jeg håpet selvsagt at det ikke ville skje. Det det betyr er at jeg må starte en ny (kanal). Og det er alt, egentlig. Jeg vil fortsette å laste opp ting på YouTube.

Drapsdømt

Vikernes ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein «Euronymous» Aarseth, tre kirkebranner og tyverier.

Aarseth ble drept med 23 knivstikk i en leilighet i Oslo. Verken politiet eller retten trodde på Vikernes da han hevdet at drapet skjedde i nødverge.

De tre kirkene han ble dømt for å ha brent ned var Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell i Oslo. Han ble også dømt for et forsøk på brannstiftelse i Storetveit kirke i Bergen.

Vikernes slapp ut av fengsel i 2009, og har fortsatt å gi ut plater med bandet sitt Burzum. Han har dessuten flyttet til Frankrike.

Har fått kritikk

Kunngjøringen fra IT-giganten YouTube, som eies av Google, er det foreløpig siste i en serie med tiltak fra en bransje som har pådratt seg mye kritikk for sin manglende filtrering av opplastede videoer med hat- og rasismeinnhold.

Nylig er det blitt tatt grep.

Facebook utestengte nylig sju kontroversielle brukere, deriblant radioverten og konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, som også er grunnlegger av såkalte Infowars.

Også Twitter har utestengt Alex Jones fra sitt nettsamfunn.

DØMT: Den spanske Youtube-stjerna Kanghua Ren er dømt til fengsel etter å ha servert en uhyggelig kjeksvariant til en hjemløs mann på gata. Video: Youtube/ReSet Les mer her: : https://www.dagbladet.no/kultur/youtube-stjerne-domt-for-a-ha-ydmyket-hjemlos/71146984 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer