Varg Vikernes løslatt

- Har ikke holdepunkter for at han har planlagt terror.

LØSLATT:  Journalister samler seg rundt bilen som Varg Vikernes visstnok skal sitte i idet den forlater politistasjonen i Brive-la-Gaillarde. Foto: Patrick Bernard / AFP / NTB SCANPIX
LØSLATT: Journalister samler seg rundt bilen som Varg Vikernes visstnok skal sitte i idet den forlater politistasjonen i Brive-la-Gaillarde. Foto: Patrick Bernard / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Varg Vikernes (40) er løslatt, opplyser en kilde i det franske politiet til Dagbladet. Det er ingen beviser mot Vikernes som gir grunnlag for en siktelse om terrorplanlegging.

Franske påtalemyndigheter opplyser til NRK at  Vikernes ble løslatt klokken 19.00 torsdag kveld.
Agnès Thibault-Lecuivre, dommer og talskvinne for påtalemyndighetene i Frankrike, sier til NRK at Vikernes uansett vil bli stilt for retten.

- Det vil likevel bli rettsak da han er tiltalt for rasisme-provokasjoner av jøder og muslimer på internett. Det er enda ikke klart når rettsaken kommer opp, sier Thibault-Lecuivre.

- Ingen holdepunkter Vikernes har sittet varetekstfengslet på politihuset i Brive-la-Gaillarde siden han ble pågrepet sammen med kona Marie Cachet tidlig tirsdag morgen. De to var mistenkt for forberedelser av terrorhandlinger etter paragraf 450 i den franske straffeloven. Cachet ble løslatt i går, og det ble klart at hun ikke vil bli siktet.

Avisa Le Nouvel Observateur melder at varetekten av Vikernes ble opphevet tidlig i kveld, og viser til juridiske kilder.

De samme kildene opplyser at forhørene av nordmannen ikke har gitt holdepunkter for at han har forberedt et terrorangrep. I stedet vil han tiltales for oppfordring til rasistisk hat etter den franske straffeloven.

Franske aviser minner om hva innenriksminister Manuel Valls sa etter arrestasjonen, nemlig at etterforskerne i øyeblikket ikke kjente «verken mål eller motiver» for hva Vikernes skulle ha planlagt, men arresterte ham, fordi når det gjelder terrorisme er det nødvendig «å handle på forhånd, ikke etterpå».

Mellom linjene skriver fransk presse om et nederlag for den franske innenlandske sikkerhetstjenesten, Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), som har blåst opp en ballong som sprakk.

- Samarbeidsvillig Advokat Julien Freyssinet, som forsvarer Varg Vikernes, sa tidligere i dag at ingenting tyder på at Vikernes vil bli løslatt med det første.

Til den franske avisa Le Monde sier advokaten at Vikernes er «svært samarbeidsvillig», og at han forsøker å gi så mange opplysninger som mulig for å fjerne alle mistanker.

- Jeg er sikker på at når det gjelder denne affæren så vil lufta gå ut av ballongen like fort som den ble blåst opp, antar Freyssinet.

Advokaten forklarte tidligere i dag at avhørene har tatt lang tid på grunn av språk- og tolkeproblemer. Vikernes snakker ikke fransk, men kun en blanding av norsk og engelsk, ifølge advokaten.

Nekter for terrorplaner Vikernes nekter selv for at han skal ha hatt terrorplaner eller forberedt en terroraksjon, slik fransk politi mistenker.

- Min klient vil gjerne si, og har gjentatt helt fra starten, at han har ingen særskilte prosjekter koblet til et eventuelt terrorprosjekt eller terroraktivitet, sa hans forsvarer til Dagbladet i går.

Freyssinet mener Vikernes' fortid er skyld i noe av mistanken mot ham. Vikernes ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollegaen Øystein Aarseth, og for å ha stått bak flere kirkebranner i Norge.