Varg Vikernes ut på prøve

Slippes ut etter nesten 16 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg kan bekrefte at jeg snart løslates, sier Vikernes til Dagbladet.

I september i fjor mottok han sitt fjerde avslag på søknaden om prøveløslatelse fra Kriminalomsorgen, men for et par uker siden fikk han den gledelig beskjeden han lenge har ventet på. Etter nesten 16 år i fengsel, slipper han nå ut.

Men han er ikke interessert i å kommentere når dette skjer.

Flytter til Telemark
- Jeg har meldeplikt i ett år. Hver fjortende dag den første tida, deretter en gang i måneden, sier Vikernes, som mener det ikke kommer noe godt ut av å sitte i fengsel.

Han har de siste par åra har vært på såkalt åpen soning i Tromsø.

Vikernes skulle etter dommen (21 år) fra 1994, vært prøveløslatt i 2006, men på grunn av en ny lovbestemmelse som kom i 2002 — fikk han to nye år.

Lettet mor
I fjor sommer gikk Vikernes sin mor hardt ut i Dagbladet og mente at Kriminalomsorgen bevisst prøvde å ødelegge sønnen.

Nå er hun svært lettet.

- Jeg er veldig glad for at han har vært så sterk og holdt ut. Det skal bli godt for familien at de nå kan være sammen hver dag, sier hun.

36-åringen skal bosette seg på et småbruk i Telemark, hvor hans kone og deres halvannet år gamle sønn har bodd de siste åra.

Klar for samfunnet
- Jeg har nesten ikke sett sønnen min siden han kom til verden. Selv om jeg hører stemmen hans på telefonen nesten hver dag er det veldig tøft og ikke være til stede når han vokser opp. Jeg savner familien min. Og jeg ser fram den dagen jeg kan jobbe på småbruket, lage musikk, skrive bøker og være sammen med kone og barna hele døgnet — og leve et normalt liv som familiefar, uttalte Vikernes til Dagbladet i fjor sommer.

På spørsmål om han føler seg klar for samfunnet, svarte han:

- Jeg er klar for samfunnet — det har jeg vært i mange år. Jeg har lært av mine feil og blitt eldre. Nå har jeg bare lyst til å være sammen med familien min. Mitt sinn har aldri vært i fengsel.

Vikernes, også kalt «Greven», ble 16. mai 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth og for å ha brent ned Åsane kirke i Bergen, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell i Oslo — og for forsøk på brannstiftelse i Stortveit kirke i Bergen.