Varg Vikernes vil saksøke staten

Mener franske myndigheter arresterte ham helt uten grunn.

BER OM PENGER: Vikernes ber om pengehjelp til å saksøke franske myndigheter. - Vi kjemper ikke bare for våre rettigheter og frihet, men for rettighetene og friheten til alle franske borgere, skriver han i en av sine blogger. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
BER OM PENGER: Vikernes ber om pengehjelp til å saksøke franske myndigheter. - Vi kjemper ikke bare for våre rettigheter og frihet, men for rettighetene og friheten til alle franske borgere, skriver han i en av sine blogger. Foto: Jørgen Kvalsvik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. juli ble Varg Vikernes arrestert i sitt hjem i Frankrike etter mistanke om planlegging av terror. Franske myndigheter grunnla mistanken med Vikernes' ytringer på nett sammen med hans kones våpenkjøp.

Vikernes og kona Marie Cachet ble imidlertid løslatt etter kort tid. Nå vil de to saksøke franske myndigheter.

- Vi ble ikke bare arrestert uten holdbar grunn, men uten noen grunn i det hele tatt. Vi kan ikke la myndighetene misbruke sin makt på denne måten og slippe unna med det, skriver Vikerenes på en av sine blogger.

Vikernes skriver at han og kona er sinte.

- Naturlig nok er vi sinte og vi ønsker ikke å tolerere dette. Vi ønsker å saksøke myndighetene for å arrestere oss uten grunn, og for å gjøre arrestasjonen på den mest brutale måten med barna våre tilstede, skriver Vikernes.

- Mangler penger
Men, skriver Vikernes, «problemet er at vi ikke har råd til å saksøke». Han ber sine lesere om økonomisk hjelp.

- Det smerter meg å gjøre det, men vi ser ingen annen løsning. Jeg har kjempet med meg selv for å få meg til gjøre dette, men jeg tror dette er det rette å gjøre akkurat nå, skriver han.

TAUS: Slik fremstod Vikernes samme kveld som han ble løslatt fra varetekt i franske Brive-La-Gaillairde. Han har ikke villet snakke med pressen siden han ble varetektsfengsla.
TAUS: Slik fremstod Vikernes samme kveld som han ble løslatt fra varetekt i franske Brive-La-Gaillairde. Han har ikke villet snakke med pressen siden han ble varetektsfengsla. Vis mer

Han begrunner ønsket om pengehjelp fra leserne med at han mener han nå kjemper for rettighetene og friheten til alle franske borgere, og ikke bare sine egne.

Vikernes har hittil ikke ønsket å snakke med pressen etter løslatelsen, men han har i flere blogginnlegg kommentert arrestasjonen. Dagbladet har forløpig ikke fått kontakt med Vikernes' franske advokat.

Det har flere ganger i fransk media kommet fram stemmer som mener at arrestasjonen av Vikernes var overdrevet. Som her i Le Monde. Dette har imidlertid påtalemyndighetens talskvinne, Agnès Thibault Lecuivre, avvist overfor Dagbladet.

Hun mener franske myndigheter hadde grunnlag for å sende den franske antiterrorgruppa på døra til Vikernes.

Tause advokater Under en pressekonferanse dagen etter Vikernes' løslatelse, uttalte hans advokat Julien Freyssinet at han ikke ville utelukke et søksmål.

Han sa samtidig at det var for tidlig å si hva de kom til å gjøre. Advokaten sa da at det eventuelt vil være snakk om en type søksmål kalt «recours en responsabilité», dette er franskmenns mulighet til å be om reparasjon av ulempe påført av myndighetene.

Da Dagbladet snakka med ham i forrige uke ville han hverken bekrefte eller avkrefte at det kunne komme et søksmål fra Vikernes.

IKKE UTELUKKETVikernes forsvarer, Julien Freyssinet fikk ikke opp porten og måtte klatre over gjerdet for å besøke Vikernes i hans hjem like etter løslatelsen. Han har ikke utelukket et erstatningssøksmål fra Vikernes. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
IKKE UTELUKKETVikernes forsvarer, Julien Freyssinet fikk ikke opp porten og måtte klatre over gjerdet for å besøke Vikernes i hans hjem like etter løslatelsen. Han har ikke utelukket et erstatningssøksmål fra Vikernes. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet Vis mer

Dagbladet har gjentatte ganger den siste uka forsøkt å få tak i advokaten til Vikernes kone, Marie Cachet. Men hittil har advokaten ikke villet la seg intervjue av pressen.

Siktelse og saksøking Kort tid etter løslatelsen av Vikernes lekket det fra kilder i franske myndigheter at Vikernes sannsynligvis står overfor en siktelse for oppfordring til rasehat etter arrestasjonen. Også her skal grunnlaget være hans ytringer på internett.

Kilder i rettsystemet sa imidlertid til Dagbladet i forrige uke at saken er under arbeid, og at en eventuell siktelse ikke vil komme før etter den franske ferien - altså mot slutten av august.

Dagbladet kommer med mer.

2009: Dagbladet møtte Varg Vikernes hjemme på gården hans i Telemark etter han ble sluppet ut etter 16 års fengsel. Han ble dømt for overlagt drap og tre kirkebranner.  Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
2009: Dagbladet møtte Varg Vikernes hjemme på gården hans i Telemark etter han ble sluppet ut etter 16 års fengsel. Han ble dømt for overlagt drap og tre kirkebranner. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer