Varhaug-saken: Dette er de viktigste bevisene

Onsdag starter rettssaken mot 18-åringen som er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård (13).

FUNNET DREPT: Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept ikke langt fra hjemmet sitt på Varhaug i Hå kommune i Rogaland. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FUNNET DREPT: Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept ikke langt fra hjemmet sitt på Varhaug i Hå kommune i Rogaland. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

En nå 18 år gammel mann er tiltalt for å ha drept Sunniva Ødegård (13) på Varhaug i Rogaland. Onsdag starter saken i Jæren tingrett.

Drapet fant sted kvelden 29. juli i fjor, og 13-åringen ble funnet død bare 150 meter fra sitt eget hjem. Hun skal ha blitt slått ihjel med en hammer.

Den tiltalte var 17 år på gjerningstidspunktet, og ble pågrepet kort tid etter drapshandlingen. Han er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk.

Han skal blant annet ha seksuelt misbrukt avdøde før han forsøkte å tenne på liket.

ET SISTE FARVEL: Fredag ble Sunniva Ødegård (13) bisatt fra Varhaug kirke. Hun ble funnet drept nært sitt hjem i Varhaug natt til mandag 30. juli. Prest Gaute Øgreid Rasmussen og ordfører Mons Skrettingland forteller om seremonien. Reporter: Karen Setten / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bevisene

NRK har tidligere skrevet at det via politiforklaringene kommer fram at den tiltalte i flere timer gikk rundt og jaktet et tilfeldig offer før Sunniva ble drept.

Statsadvokat Nina Grande sier til Dagbladet at de viktigste bevisene i saken er de tekniske bevisene, samt tiltaltes egen forklaring.

Etter drapet ble det blant annet tatt beslag i tiltaltes sykkel. Ifølge statsadvokaten er ikke denne sentral i bevisføringen.

- Vi har sikret spor underveis i etterforskningen og har blant annet kontroll på drapsgjenstanden. Andre ting, som sykkelen, har vist seg å ikke være viktig for saken, sier hun.

Grande forteller at det er flere politibetjenter som skal vitne. Dette inkluderer krimteknikere. Hun sier også at vedkommende som fant den avdøde 13-åringen står på vitnelisten.

- Vi skal spikre en tidslinje, sier Grande.

Falsk forklaring

Forsvarer Tor Inge Borgersen sier at hans klient har erkjent drapet og skadeverket, men ikke de andre tiltalepunktene.

- Han må få gi en forklaring i retten, sier forsvareren.

Han ønsker ikke å gå inn i sakens detaljer før klienten møter i retten.

I avhør har den tiltalte 18-åringen anklaget en annen for å ha medvirket til likskjending. Statsadvokaten har tiltalt ham for falsk forklaring, men ifølge Borgersen fastholder hans klient at han fikk hjelp av en annen person.

- Vi har etterforsket dette og har sjekket vedkommende ut av saken, sier statsadvokaten.

Digitale spor

Rettssaken skal gå over fire uker i Jæren tingrett. De to første dagene vil gå til den tiltalte mannens forklaring.

Videre skal politi som var på åstedet vitne, etterfulgt av tiltaltes far og onkel.

NRK har tidligere omtalt at den tiltalte kom hjem med blodige klær på drapsnatta, og at faren kontaktet politiet etter å ha hørt om drapet på nyhetene. Sønnen skal først ha forklart at blodet på klærne stammet fra en slåsskamp, men erkjente seinere i avhør at han sto bak drapet.

Det skal også legges fram digitale spor og internettsøk i rettssaken.

Familiens bistandsadvokat Harald Øglænd har ikke hatt tid til å svare på Dagbladets spørsmål, men har tidligere uttalt at Sunniva Ødegårds foreldre ser fram til at saken skal komme til behandling, samtidig som de ser for seg at det blir en stor belastning å få presentert saken med alle detaljer.

- Det har vært en vond og vanskelig tid for hele familien. Begge foreldre har vært sykmeldt i perioder, sa Øglænd i en pressemelding da tiltalen ble kjent.