- Varhaug-tiltalte (18) jaktet tilfeldig drapsoffer

Ifølge NRK skal mannen ha bestemt seg for å ta livet av noen før han drepte Sunniva Ødegård (13).

- VILLE DREPE: NRK skriver at mannen som er tiltalt for Varhaug-drapet på forhånd hadde bestemt seg for å ta liv. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- VILLE DREPE: NRK skriver at mannen som er tiltalt for Varhaug-drapet på forhånd hadde bestemt seg for å ta liv. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

NRK har fått tilgang til informasjon fra politiforklaringene til den tiltalte mannen. Han var 17 år gammel da han tok livet av Sunniva Ødegård på Varhaug i Rogaland 29. juli i fjor.

Ifølge NRK gikk han rundt i flere timer og jaktet et vilkårlig offer.

Den tiltalte skal ha forklart drapet med et behov for flukt.

Den nå 18 år gamle mannen hadde et rusproblem, og Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt at familien forsøkte å skaffe ham hjelp.

Dokumenter avisa har fått tilgang til viser at mannen i november i fjor ble satt under såkalt ungdomsoppfølging i konfliktrådet for bruk av cannabis, men at oppfølgingen ble avsluttet drøye to måneder før drapet.

ET SISTE FARVEL: Fredag ble Sunniva Ødegård (13) bisatt fra Varhaug kirke. Hun ble funnet drept nært sitt hjem i Varhaug natt til mandag 30. juli. Prest Gaute Øgreid Rasmussen og ordfører Mons Skrettingland forteller om seremonien. Reporter: Karen Setten / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Har erkjent drapet

18-åringen er tiltalt for drap, likskjending, falsk anklage og skadeverk. Ifølge tiltalen skal han drept jenta med hammer, og forsøkt å tenne på liket. Han skal også ha forgrepet seg seksuelt på 13-åringen etter drapet.

Han har erkjent at han tok livet av Sunniva Ødegård, men nekter straffskyld for likskjending og falsk anklage, samt at han seksuelt har misbrukt jenta. Han bestrider imidlertid ikke at det er hans sæd som er funnet på avdøde, skriver NRK.

I tiltalen tas det forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om forvaring for den tiltalte mannen. Tiltalen er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, og rettssaken er berammet i Jæren tingrett over fire uker fra 15. mai.

Sakkyndige har konkludert med at han verken var psykotisk eller hadde sterkt nedsatt bevissthet da drapet skjedde.

- Fare for gjentakelse

Etter det NRK kjenner til mener påtalemyndigheten at det er en nærliggende fare for at den drapstiltalte på nytt kan begå en alvorlig straffbar handling.

Noe av grunnen til dette skal ifølge NRK være at de sakkyndiges kontakt med 18-åringen i fengsel har styrket påtalemyndighetens oppfatning av at samfunnet har behov for å vernes mot ham på ubestemt tid.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med mannens forsvarer, Tor Inge Borgersen, men har foreløpig ikke lykkes.

Han har tidligere uttalt at han mener det ikke er grunnlag for forvaring.

- Når det er snakk om barn under 18 år, er det helt ekstraordinære forhold som gjør at man kan bli idømt forvaring. Min oppfatning er at det ikke er grunnlag for det, sa han til Dagbladet i slutten av mars.