Varianten fra Sør-Afrika påvist i Norge

Varianten av coronaviruset, som i stor grad driver pandemien i Sør-Afrika og kan være mer smittsomt enn den britiske varianten, er nå påvist i Norge.

PÅVIST I NORGE: Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet sier de følger nøye med på de nye og mer smittsomme variantene av coronaviruset, som nå begge er påvist i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
PÅVIST I NORGE: Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet sier de følger nøye med på de nye og mer smittsomme variantene av coronaviruset, som nå begge er påvist i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varianten ble påvist hos en reisende som kom til Norge fra Sør-Afrika i desember, melder Folkehelseinstituttet.

Det er også påvist ytterligere fire tilfeller av den britiske varianten i Norge, alle hos reisende fra Storbritannia. Det betyr at det totalt er 23 personer i Norge som har fått påvist den britiske varianten.

- Vi har påvist varianten fra Storbritannia både reisende fra Storbritannia og kontakter av disse. Vi har ikke oppdaget denne varianten hos noen uten link til Storbritannia så langt. Det gjøres flysporing etter gjeldende rutiner for de som får påvist denne varianten. Det er ekstra oppfølging med blant annet testing gjennomkaranteneperioden for de som får påvist varianten, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Varianten fra Sør-Afrika og den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsomme enn det vanlige coronaviruset, men de ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom ut fra det vi vet per nå, skriver FHI.

- Disse variantene er påvist i flere europeiske land, og det er grunn til å tro at variantene også kan finnes i land der man ikke undersøker genomet til viruset, og derfor ikke kan oppdage mutasjoner. Når flere land starter med slike undersøkelser, vil vi få et bedre innsikt i utbredelsen av denne varianten, forklarer Vold.

- Veldig stort problem

Den britiske helseministeren Matt Hancock sa tidligere mandag at han er svært bekymret for den sørafrikanske varianten av viruset.

- Den er et veldig, veldig stort problem, i enda større grad enn den nye britiske varianten, sier han.

NYE RESTRIKSJONER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte på lesernes spørsmål og de nye restriksjonene mandag 4. januar. Vis mer

Det er uklart hvordan den sørafrikanske varianten, kalt 501. V2, skal være farligere. Men ifølge ubekreftede opplysninger i britiske medier, frykter eksperter at vaksinen fungerer dårligere mot denne mutasjonen, skriver NTB.

Britiske forskere antar at det muterte viruset, som sprer seg som ild i tørt gress i enkelte områder av Storbritannia, er så mye som 70 prosent mer smittsom.

- Må være forberedt

Det er en serie av mutasjoner, som gjør at overflateproteinet endrer seg og lettere fester seg til cellene i kroppen din og dermed medfører at viruset blir mer smittsomt, forklarte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet tidligere mandag.

- Allerede nå har denne nye varianten i Sør-Afrika gitt store problemer i Sør-Afrika, og mange har blitt innlagt på sykehus.

VAKSINEN: Mange har uttrykt skepsis til vaksinene, og Erna Solberg sier at de ikke har villet ta noen snarveier grunnet dette. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

Han forteller at den sørafrikanske varianten foreløpig ikke har spredt seg rundt om i verden i like stort omfang som det den britiske varianten har gjort.

- Men vi må være forberedt på at begge disse variantene kan dukke opp også hos oss, og vi må være forberedt på at andre varianter kan dukke opp, sa Nakstad.

- Det er grunn til å være føre var, men samtidig er det fortsatt usikkert hvor stor rolle variantene spiller for smittespredningen, sier Vold og fortsetter:

- De vanlige tiltakene mot epidemien, som å holde seg hjemme når man er syk, testing, smittesporing og karantene, holde avstand og færre deltakere på sammenkomster, vil være viktige smittebegrensende tiltak også mot denne varianten. Det er så langt heller ikke rapportert om holdepunkter for at effekt av vaksinen er påvirket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer