Varm krim på Majorstua

Navn: Bjørn Bottolvs Alder: 53 Yrke: Politiførstebetjent og forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krimhelten hans er ikke etterforsker, men en alminnelig konstabel i ordenspolitiet. Som har natt- og helgevakter. Som kjører «svartemarje» og lemper fyll og annen elendighet. Og som ganske ofte kjeder seg på jobben.

Men politikonstabel Jo Kaasa i Bjørn Bottolvs kriminalroman «Kometen» er en snushane. Og da han i embets medfør dumper borti et lik under Grinibrua ved Lysakerelva, værer han en større sak. Og vikles stadig mer inn i en kronglete etterforskning.

Bjørn Bottolvs skriver hverdagskrim. Den faglige bakgrunnen er bunnsolid. Forfatteren har 33 år i politiet bak seg. Til daglig er han førstebetjent ved Majorstua politistasjon i Oslo og tilhører ordenspolitiet. Som sin romanfigur er han altså feltarbeider. Men Bottolv føler ikke for å bruke politirapportenes konkrete saker til å lage litteratur. Det må komme fra magen, mener han. Så får kunnskapen om praktisk politiarbeid og erfaringen fra hverdagskriminaliteten heller bidra til en troverdig atmosfære.

Bottolvs har to barne- og ungdomsbøker bak seg fra før, men med ti kriminalnoveller på trykk i det gamle A-magasinet, har lysten til å skrive en kriminalroman vært der hele veien. Han sitter ved kjøkkenbordet og skriver. Med kulepenn. Så «fører han inn» på en PC nede i kjelleren i rekkehuset på Gjettum i Bærum.

Når kona har gått på jobb, og han har fått sin 14 år gamle datter av gårde til skolen, skal far sjøl ofte ikke på jobb før på ettermiddagen. Med selskap bare av brødboksen, ser Bottolvs ut av vinduet. Og lar ideene komme til seg. Fullt så enkelt er det kanskje ikke. Men han sliter ikke med å lage historier.

Og motivasjonen? Bottolvs sier det som det er: - Jeg har skrevet hele livet. Og så vil jeg gjerne at gutta på jobben skal lese det jeg skriver. Med skam å melde var det ikke mange av dem som leste barnebøkene mine, men noen av jentene gjorde det, i alle fall.

Politimannen skriver ikke om kvelden og helgene. Da går han på ski eller suser av gårde på sine rollerblades. Kriminaldebuten har blitt godt mottatt av anmelderne, og Bottolvs innrømmer at han har mer på gang: - Jeg har noe liggende, ja, og har gitt meg selv en frist på ett år på å skrive en ny krim.

Han tror handlingen blir hentet fra nærmiljøet neste gang også. Det blir best slik. Det er nemlig på gata at tingene skjer.