Vær:

Varm månedsstart i
Sør-Norge

Meteorologisk institutt melder at det blir varme dager - og netter - i Sør-Norge framover. Én av grunnene er skyer som skaper en «dyne» om natta.

Foto: Meteorologisk institutt
Foto: Meteorologisk institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver de på Twitter.

Bakgrunnen er at er at varme fra sør i Europa trekker oppover på kontinentet, forklarer de på Twitter.

Skylaget som ligger over Sør-Norge for tida gjør også at temperaturen holder seg om natta.

- Skyer om natta fungerer nemlig som en «dyne» som holder på varmen fra tidligere på dagen, skriver Meteorologisk institutt.

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes utdyper «dyne»-analogien overfor Dagbladet.

- På dagtid varmer sola opp med solinnstråling. På nattetid har du ikke sol, da er det vanligvis varmetap fordi bakken stråler ut varme. Den varmen treffer skyene og reflekter strålene tilbake, sier Moxnes og legger til:

- Det blir litt som når du endelig har fått opp varmen under dyna.

Hett i vest

- Det er forholdsvis varmt, men ikke uvanlig varmt, september er en måned som kan by på variert vær. Du kan få både høst og forlengelse av sommeren, sier meteorologen om den varme september-starten.

Rogaland har vært særlig heldig med høst-starten.

- I Rogaland har det vært den sjuende varmeste starten september siden målingene startet med 16,1 grader i gjennomsnitt. Sør-Norge har det vært en varm start - uten at det har vært rekordvarmt, sier Moxnes.

UVÆR PÅ ØSTLANDET: Østlandet ble preget av store mengder nedbør tirsdag 16.august. Flere veier var overfylt av vann og biler slet med å komme seg frem i trafikken. Video: Tipser/Dagbladet/Snapchat. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Folk over det ganske land kan vente seg en relativt varm og rolig helg på værfronten, forteller meteorologen.

- Det er en ganske rolig helg på værfronten. Et høytrykk dekker store deler av landet. Det er ventet lite nedbør. Helt i nord kan det bli noe regnbyger i Troms og de vestlige delene av Finnmark.

Der kom vinteren

I landets Nordligste by, Longyearbyen på Svalbard, har imidlertid vinteren meldt sin ankomst allerede, kan meteorologen fortelle.

- Det er Longyearbyen som får mest vær. Der ser det ut som det kan bli litt snø i løpet av helgen. Der er vinteren i anmarsj, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer