Varm sommer i vente

Årets sommer blir varmere enn normalt over hele landet.

SUPERSOMMER: Klimatiske endringer gjør den norske sommeren varmere enn normalt. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
SUPERSOMMER: Klimatiske endringer gjør den norske sommeren varmere enn normalt. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Ifølge et helt ferskt sesongvarsel fra Meteorologisk institutt kan årets norske sommer bli oppimot én grad varmere enn normalt.

Som det fremgår av kartet er det i nord den største temperaturstigningen vil finne sted. Det gjelder først og fremst Lofoten, samt deler av Troms og Finnmark.

Den laveste temperaturstigningen meldes for Midt-Norge, hvor det ventes mindre enn en halv grad over normalen.

- Dette føyer seg inn i rekken av typiske somre vi har hatt de siste 20 åra, sier forsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt.

Kald normal
«Normalen» det sammenliknes med er norske somre i perioden 1961-1990. Denne perioden var noe kaldere enn de siste tiårene har vært.

Verdiene som vises på kartet er et snitt for de tre månedene varslet gjelder for. Altså sier verdiene intet om den enkelte måned i perioden.

Eksempelvis kan én måned være varmere enn normalen, den neste kaldere, mens den tredje kan være normal. Dette sesongvarslet gjelder kun for temperaturen og sier altså ingenting om forventet nedbør.

Varmerekord
Lørdag kunne derimot den svenske værstatistikeren Ingemar Vänerlöv love Dagbladets lesere en knallsommer.

- Vi kommer til å få en fin sommer. Det kan til og med bli rekord noen steder, sa Vänerlöv.

Den svenske kristendemokraten er medlem av Riksdagen, men har mer enn Gud på sin side når han varsler en rekordvarm sommer i store deler av Norge. Han er også værstatistiker for Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).

Ferie i juli
Skal du feriere i Norge, mener han du har størst sjans til å treffe finværet de tre siste ukene i juli.

- Det kan bli riktig varmt de tre siste ukene i juli. I det hele tatt blir juli varmest, med august som en god nummer to. Ja, også august ser ut til å bli varm, sier han til Dagbladet.

Våt juni
Den svenske guruen baserer sine prognoser på værdata som strekker seg nesten 150 år bakover i tid.

Hans værprognose gjelder Sør-Norge og deler av Midt-Norge. Vestlandet og de nordligste fylkene påvirkes i større grad av andre klimafaktorer enn de som ligger inne i hans statistiske data.

Skulle du allerede ha plukket ut juni som feriemåned, bør du stikke utenlands. Selv om det aldri er grunn til å gi opp håpet, er prognosen dårlig:

- Det hender ganske ofte at været er dårlig rundt sankthans. Juni er normalt en svært variabel måned, så også i år, sier Vänerlöv.

SOMMERVARME: Sesongvarslet for juni-august 2009 viser temperaturer mellom 0,5 og 1 grad over normalen. Grafikk: Met.no
SOMMERVARME: Sesongvarslet for juni-august 2009 viser temperaturer mellom 0,5 og 1 grad over normalen. Grafikk: Met.no Vis mer