Varm støtte etter avsløringen

I 20 år har Høyres toppolitiker Per-Kristian Foss holdt kjærlighetsforholdet til Schibsted-direktør og TV2-styreformann Jan Erik Knarbakk hemmelig for offentligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Kristian Foss' seksuelle legning har vært en offentlig hemmelighet i mange år. Samtlige avisredaksjoner og det politiske miljøet har i en årrekke visst at den framtredende politikeren er homofil. Men i går ettermiddag valgte altså Foss å fortelle hele det norske folk om sin seksuelle legning.

Det har vært spekulert på om homseryktene har vært et hinder for Foss' politiske karriere. Flere mener at åpenheten nå kan styrke muligheten for at han blir Høyres statsministerkandidat allerede i 2001.

Godt planlagt

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde Foss planlagt «offentliggjøringen» i god tid, også før det ble kjent at Anne Holt hadde inngått partnerskap. Oppstyret og reaksjonene som fulgte i kjølvannet av at den tidligere justisministeren sto fram, skal imidlertid ha gjort ham litt usikker på om tidspunktet likevel var riktig.

Samboerparet valgte å holde en lav profil etter at Per-Kristian Foss overrumplet Oslo Høyres årsmøte fra talerstolen.

Kjærestene koste seg hjemme i Bygdøy allé 101 med en bedre middag. Ifølge adressehistorikken har de hatt felles adresse siden 1988, bare avbrutt av noen måneder i 1990.

- Per-Kristian har sagt det som skal sies, men du kan godt bruke både navn og bilde på meg også, var alt Knarbakk ville si til Dagbladet seint i går kveld.

Per-Kristian Foss og samboer Jan Erik Knarbakk har mange felles interesser. De er begge matelskere og er glade i å eksperimentere med ulike gourmetretter hjemme på sitt eget kjøkken. De har også en stor felles lidenskap i kunsten, og har ved flere anledninger deltatt på åpninger av kunstutstillinger i hovedstaden. De bruker også fritida til å gjeste i konserthuset, da begge er glade i klassisk musikk. Men i mer offisielle sammenhenger, for eksempel i regi av Høyre, har ikke samboerparet vært synlige.

Kristin Clemet: - Tror flere gjør som Anne og Per-Kristian
Kristin Clemet: - Tror flere gjør som Anne og Per-Kristian Vis mer

Offentlig hemmelighet

Etter det Dagbladet kjenner til, er det flere i partiet som synes det har vært vanskelig å forholde seg til Foss' «hemmelighet», og at offentliggjøringen nå har renset lufta og lagt homo-spørsmålet dødt.

- For ham selv er det helt klart en lettelse å si at han bor sammen med en mann. Han har hatt dette hengende over seg i mange år, og det har vært endel snakk om det. Nå har han tatt tyren ved hornene, sier partikollega i finanskomiteen, Børge Brende.

Og dermed er også veien fram mot partiledervervet klar.

Flere i det politiske miljøet på Stortinget er ikke i tvil om at Foss' seksuelle legning er årsaken til at han ikke er Høyres partileder i dag. Han har en meget god standing, både i eget parti og hos sine politikerkolleger på Stortinget, og nå kan han ha tatt sitt viktigste skritt i retning av å bli partiets fremste leder.

- Med tanke på å bli partileder, var dette svært klokt å gjøre, bekrefter byråd i Oslo, Erling Lae, som selv har vært åpent homofil i 20 år.

Tidligere Høyre-ordfører i Tromsø, Erlend Rian, er en meget god venn av Foss.

- Svært hyggelig. Det er Per-Kristians eget valg, noe jeg respekterer ham fullt ut for. Det er ikke tvil om at det er enkelte personer i Høyre har ment at Per-

Kristians seksuelle legning ikke er bra for partiet, sier Rian, som har vært en nær venn av Foss i over 20 år.

Flere Høyre-topper var i går kveld gjester på Oslo Redaktørforenings milleniumsfest på SAS-hotellet i Oslo. Alle var overveldende positive til Foss' personlige avsløring tidligere på dagen. Selv om det ikke var særlig nytt for noen av dem.

- En av de fineste dagene i mitt liv. Det var veldig rørende, sier Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen om Høyre-kollega Per-Kristian Foss' offentliggjøring.

- Dette har jeg visst i 25 år, men likevel er det vi har opplevd i dag noe av det sterkeste i mitt liv. Et virkelig sterkt følelsesmessig øyeblikk var det da han sto der på talerstolen. Men jeg tror også det var et viktig øyeblikk for norsk politikk.

Kåre Willoch har kjent Per-Kristian Foss siden begynnelsen av 70-tallet og har visst om «hemmeligheten» siden den gang. I politiske miljøer har det lenge vært hevdet at Foss ville ha nådd mye lengre i Høyre-systemet på kortere tid hvis han ikke var homofil. Dette tilbakeviser Willoch.

- Hans legning er da komplett irrelevant i forhold til den jobben han gjør. Og jeg synes da han er kommet langt i Høyre. Alle er enige om at Per-Kristian har vist seg som en meget dyktig og samvittighetsfull politiker, mener Willoch.

- Respekt

- Jeg ble kjent med Per-Kristian for snart 30 år siden. Jeg tror han kommer til å få ytterligere respekt for det han nå har gjort. Jeg tror imidlertid ikke at det var en enkel avgjørelse. Jeg forstår at han valgte å stå fram nå, hvis noen skulle komme til å bruke det mot ham i framtida, mener tidligere Høyre-ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth.

Også Høyre-leder Jan Petersen mener offentliggjøringen var en klok beslutning.

- Per Kristian Foss er en av våre aller beste politikere. Jeg er ikke forbauset over at han nå valgte å stå fram som homofil. Beslutningen er nok svært gjennomtenkt, sier Petersen.

Petersen avviser at Foss' legning har hindret ham å nå til topps i Høyre.

- Partiet har stor toleranse overfor homofile, mener Petersen.

Inge Lønning, Høyres nestleder fra mars 1998, tror det ikke bare har vært lett å leve som skjult homofil i så mange år.

- Er Høyre nå klar for sin første homofile leder?

- Hvem har sagt at han eventuelt ville være den første? spør Lønning og ler.

UT AV SKAPET: Nyvalgt leder i Oslo Høyre, Per Kristian Foss, fikk applaus etter at han overumplet landsmøtet med sin åpenhjertige innrømmelse om at han er homofil.
KJÆRESTEN: Per-Kristian Foss har vært kjæreste med Jan Erik Knarbakk i 20 år.