Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varm takk fra kald kriger

USAs utenriksminister Madeleine Albright hadde bare godord å si om Knut Vollebæk og Norge under toppmøtet på Gardermoen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thank you, Knut, for din velkomst i dag og for alt Norge gjør, i stort og i smått, for å fremme fredens sak, sa USAs utenriksminister Madeleine Albright til sin norske kollega Knut Vollebæk og nærmest druknet både ham og Norge i en verbal omfavnelse - hemningsløst full av lovord og takksigelser for vår fredsinnsats ikke minst i Kosovo. Det var så man ikke skulle tro det var samme krigen.

På podiet, foran et norsk flagg og et internasjonalt pressekorps på 300, i et bomberom-liknende kjellerlokale på SAS Airport Hotel, Gardermoen, uttrykte hun den aller største tilfredshet med Knut, som sto foran et amerikansk flagg, og med oss som bor i dette storartede landet, og med NATO, og med USA.

Vil holde stø kurs

Så det er nok noe vi ikke har fått med oss, verken vi eller andre som foreløpig har oppsummert virkningen av NATOs bombing for fred slik at den har styrket Milosevic, skapt stor politisk uro i nabolandene rundt Jugoslavia og Kosovo, ødelagt Rambouillet-avtalen og forverret kosovoalbanernes eksistens så dramatisk at det i løpet av ei uke eksploderte en humanitær katastrofe som Europa ikke har sett maken til siden 2. verdenskrig. Mange spør om NATO har bestemt seg for å ødelegge Kosovo i den edle hensikt å redde det arme landet.

Det kan se slik ut, for Madeleine Albright forsikret i går at NATO vil holde stø kurs og bombe helt til NATOs krav blir oppfylt.

Like sikker var hun - etter samtalene med utenriksminister Igor Ivanov - på at USAs og Russlands uenighet skal bli mindre. Det skal skje på en måte som «bringer Russland nærmere hovedstrømningen i internasjonal opinion», som hun sa. Men da hadde Ivanov gått for å spise lunsj med Bondevik.

Men før han gikk, hadde Ivanov og Albright utløst spenningen som hadde bygd seg opp blant de over 300 mediefolkene. De hadde ventet i fire timer på å høre hva som kom ut av et møte som var planlagt å vare i en og en halv, kanskje to timer. Hadde de to virkelig funnet tonen? Var noe omsider i ferd med å lykkes på dette skandaleherjede Gardermoen, for mange et synonym for kaos og fiasko?

Sammenbrudd kunne det ikke være, siden de satt sammen så lenge, men gjennombrudd var vel heller ikke så sannsynlig.

Retoriske piruetter

Omsider kom de, og villig snakket de om alt det positive de hadde fått ut av samtalene. Men avskallet alle retoriske piruetter og all diplomatisk kamuflasje var budskapet kort og usentimentalt: Ingen konkrete resultater.

- Konstruktive og nyttige samtaler, sa Madeleine Albright.

- Vi har nærmet oss hverandre og tatt enda et steg framover, men et lite steg, sa utenriksminister Igor Ivanov.

- Diplomatisk sjargong for status quo, rapporterte CNNs reporterstjerne Richard Roth med fløyelsbaryton inn i sitt kamera.

- En hjertelig og substansiell diskusjon, sa den minst like fonetisk malmfulle og enda mer berømte talsmann for amerikansk UD, James Rubin, som var der, han også, etter nesten tre ukers sammenhengende opptreden på CNN. Litt av hans berømmelse skyldes at han er gift med USAs aller ypperste berømthet på TV-himmelens firmament, CNN-reporter Christiane Amanpour. Hennes spesialitet er å stå på hustakene f.eks. i Bagdad og rapportere om bombene som faller mens sporlysene veiver over natthimmelen - og mens hennes mann står foran mikrofonene i amerikansk UD og forklarer hvorfor det må være slik. Et ufattelig familieforetakende.

Men i går var det USAs Albright og Russlands Ivanov som var paret. Hun , en 62-årig karrierekvinne med doktorgrad i statsvitenskap. Av alle omtalt som en hauk, energisk, direkte og handlingsorientert.

Han, 53 år og i likhet med Knut Vollebæk, karrierediplomat. Tidligere russisk ambassadør i Madrid og håndplukket av statsminister Primakov til stillingen som utenriksminister i hans regjering. Lite kjent internasjonalt før han havnet i regjeringen, men allerede lagt merke til for sin store arbeidskapasitet - og sin sans for dyre dresser. Hva man også kan mistenke Vollebæk for å ha.

En kald kriger

Om Ivanov vet vi lite mer, men om Madame Secretary vet vi mye mer: Hun er for alltid politisk preget av at britenes utenriksminister Neville Chamberlain ga bort tredjeparten av Tsjekkoslovakia til Hitler i München-forliket i 1938 mens hun stabbet sine første steg i Praha. Hun var datter av en jødisk karrierediplomat som måtte rømme fra Praha til London. Der vokste hun opp under blitzregnet og rakk bare såvidt å flytte tilbake til Tsjekkoslovakia før kommunistene tok landet. Da emigrerte familien til USA som hun i dag omtaler som «verdens eneste umistelige nasjon».

Hennes bakgrunn har medført at München for henne er et mer ladd kodeord enn Vietnam. Hun kjenner ingen annen effektiv medisin mot aggressive despoter enn å forsøke å stoppe dem. Derfor kalles hun en kald kriger. Men tar seg neppe nær av det.

For noen hver kan tenke seg hvilke følelser hun hadde da hun som amerikansk utenriksminister kunne ta inn sitt fødeland Tsjekkia som medlem av det NATO hennes politiske forbilde, president Harry Truman, var med å opprette i 1949.

Nytt innhold

Nå har hun selv satt sitt preg på organisasjonen ved å føre an i trussel-diplomatiet som brakte NATO ut i sin første angrepskrig.

I min kalde krigs barndom gikk det en vits om hva NATO-bokstavene betyr: «No Action, Talk Only», var svaret. Ingen handling, bare prat.

I dag registrerer vi at bokstavene har fått et nytt innhold. I et av de siste numrene av Newsweek har tegneren skisset opp det mistrøstige toget av utstøtte flyktninger som trasker mot den makedonske grensen. Fremst går en krumbøyd og grimete mann med gamlemor i trillebår:

- Hva står NATO for, spør han.

- Not Altogether Thought Out, svarer gamlemor. - Ikke fullt ut gjennomtenkt, oversetter vi det litt fritt.

Gamlemors språkkunnskaper er kanskje ikke helt troverdige. Men definisjonen er treffende.