Varm velkomst for kongen

Afghanistans tidligere konge Mohammad Zahir Shah fikk en varm og storslått velkomst, da han vendte hjem til Kabul i dag etter 29 år i eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for det afghanske overgangsstyret Hamid Karzai var med kongen om bord i det italienske flyet som brakte den 87 år gamle eks-monarken hjem. Han ble møtt av en rød løper, fargerike stammeledere, barn med blomster og med utbombede flyvrak fra 20 års krig som ramme rundt det hele.

Kongen kom ut av flyet i spissen for et følge på 20 personer, blant dem hans tre sønner og fem andre familiemedlemmer. Kvinnene i kongens følge var kledd i tradisjonelle lyse, afghanske drakter og uten den heldekkede burkaen som var påbudt under talibanregimet.

Mange av innbyggerne i Kabul har stilt seg likegyldige til kongens hjemkomst, men torsdag var det satt opp bannere med velkomsthilsener overalt i gatene.

Uten krone

Kongen, som ble styrtet i 1973, kom ut av flyet i en svart skinnjakke, uten krone og uten politiske ambisjoner om å gjenvinne kongemakten. Hans ektefelle, eks-dronning Homaira, ble igjen i Roma av helsemessige grunner.

Han har selv gjort det klart at han ikke ønsker å bli gjeninnsatt som statssjef, men er innstilt på å foreta den formelle åpningen av loya jirga, det nasjonale rådet med over 1.000 medlemmer som skal komme sammen i juni.

Det var satt i verk omfattende sikkerhetstiltak på den nylig gjenåpnede Kabul flyplass, etter at 200 personer ble arrestert i mars. De arresterte skal ha vært med i en plan om å likvidere både kongen og overgangslederen Hamid Karzai, og attentatplanene skal ha ført til at hjemkomsten ble utsatt.

Æresgarde

Britiske, franske og tyske soldater fra den internasjonale ISAF-styrken var på plass, da kongen ble eskortert via en æresgarde til en svart mercedes som brakte ham til residensen i det velstående Wazir Akbar Khan-distriktet i Kabul.

Hjemkomsten blir betegnet som en politisk triumf for Karzai, som er en av de få rojalistene i det afghanske overgangsstyret.

Karzai sa i Roma tirsdag at kongen er en nasjonal farsfigur og et symbol på Afghanistans enhet.

- Hvis han kan bringe enhet mellom de ulike stammene, er han mer enn velkommen, sa en afghaner som var møtt fram på flyplassen torsdag.

Ødelagt

Zahir Shah satt ved makten i 40 år, i en periode da det var forholdsvis rolige tilstander i Afghanistan. Kongen vil imidlertid ha problemer med å kjenne seg igjen i sin egen hovedstad, ettersom to tredeler av byen ligger i ruiner.

Krigshandlingene brøt ut etter den sovjetiske invasjonen i 1979, men de største ødeleggelsene i Kabul og andre byer skjedde under borgerkrigen etter at den russiske hæren trakk seg ut.

I et sjeldent intervju med CNN før avreisen fra Roma sa Zahir Shah at han ønsker å tilbringe sine siste år i tjeneste for det afghanske folket.

-Uansett hvilke ofre jeg må gjøre, og uansett hvilke odds jeg møter, er jeg innstilt på å tjene folket og landet, sa 87-åringen.

(NTB)

HJEMME IGJEN:Kong Mohammad Zahir Shah (i midten) ble fulgt hjem til Afghanistan av lederen for det afghanske overgangsstyret Hamid Karzai (til venstre) og fikk en varm og storslagen velkomst på flyplassen i Kabul.
VARM VELKOMST: Afghanske menn møtte opp med bilder av eks-monarken i gatene i Kabul, da kongen vendte hjem etter 29 års eksiltilværelse torsdag.