Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varm velkomst, kaldt møte

Sør-Kores president Kim Dae-jung fikk en uventet varm velkomst da han i dag ankom Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å møte sin kollega Kim Jong-il. Men de fant ikke tonen umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas president Kim Jong-il mottok helt overraskende sin kollega ute på den røde løperen på rullebanen. I tillegg fikk pressen fritt lov til å filme og fotografere den ellers så lysskye Jong-il.

Møtet på rullebanen blir sett på som et positivt tegn. Selv om programmet for møtet på forhånd ikke var kjent, angivelig av hensyn til Jong-ils sikkerhet, var det ikke ventet at de to lederne ville møte hverandre på flyplassen.

Men selv om velkomsten var varm fant ikke de to koreanske presidentene tonen umiddelbart. Det første møtet ute på rullebanen ble preget av anspente ansikter, få smil og lite ordveksnling.

Fortsatt fiender

Toppmøtet skal etter planen vare i tre dager. De to landene er fortsatt teknisk sett i krig med hverandre, det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen i 1950-53.

Viktige spørsmål for møtet blir familiegjenforening, utvidet økonomisk samarbeid og bistand til nord, og fredsslutning mellom landene. Nord-Korea har en av verdens største stående hærstyrker.

Flyturen fra Seoul til Pyongyang var i seg selv historisk fordi det ikke har vært flyforbindelse mellom nord og sør siden Korea ble delt.

(Dagbladet.no)

HISTORISK HÅNDTRYKK: For første gang på femti år møttes topplederne i Sør og Nord-Korea.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media