Varme somrer gir mer smitte

Jo lenger airconditionanlegg er i drift, jo større er sjansen for nye legionellautbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste somrene har vært lange, med mye varmt vær. Det betyr mer bruk av aircondition.

- Vi må være forberedt på at det kan komme nye epidemier som følge av lengre og varmere somrer. I sørligere land er utbrudd av legionella et kjent problem, advarer direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Varmere somrer gjør at du også bør være mer forsiktig med å skru av vannet når du reiser på ferie.

- Blir vannet i rørene stående for lenge stille og det er varmt i omgivelsene, kan legionellabakterien vokse fram, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Å ha varmtvannsberederen på for lav temperatur kan også føre til opphoping av legionella.

- Mange har på varmtvannsberederen for lavt, mellom 20 og 50 grader. Varmtvannsberederen skal ha en varm og god temperatur. Minst 70 grader, opplyser Aavitsland.

Stavanger kommune trenger hjelp i jakta på legionellasmitten. Nå ber de helsemyndighetens nye beredskapsgruppe for epidemier om å rykke ut til byen.

- Vi ber om at gruppa kommer til Stavanger denne uka, sier direktør Kjell Arvid Berland ved avdeling for oppvekst og levekår i Stavanger til Dagbladet.

Beredskapsgruppa for epidemier er opprettet med midler gitt etter terrorangrepet i USA 11. september i fjor. Nå er den klar til å hjelpe Stavanger.

Helsemyndighetene ser på epidemiene i Stavanger som en helt ny situasjon for Norge, som krever kraftigere virkemidler enn tidligere.