Varme vintrerer kommet for å bli

Milde, regntunge vintrer er et klimafenomen vi må lære oss å leve med. Det slår FNs klimapanel fast i dag. Og: Det er vår egen skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtes FNs klimapanel til toppmøte på New Zealand, dagen etter at Worldwatch Institute la fram sin årlige rapport om klodens tilstand. De fastslo at klimaproblemet er jordas største trussel ved siden av befolkningseksplosjonen.

Professor Ivar Isaksen ved Geofysisk Institutt ved Universitetet i Oslo representerer Norge under toppmøtet på New Zealand.

- De til dels klare tegn på et varmere klima har bare forsterket seg de siste årene. At klimaendringene kan knyttes til menneskelig aktivitet, er det ikke lenger særlig tvil om. Vi snakker her om statistisk sett pålitelige endringer.

- Føyer seg inn

Isaksen mener at den varme vinteren vi nå opplever i vår del av verden, er enda et eksempel på utviklingen.

- Denne vinteren føyer seg pent inn i bildet. Vi vil nå forsøke å plukke ut en rekke faktorer som påvirker klimaet i varmere retning, blant annet utslipp av klimagasser som COæ-2å, metangass og annen fossil energibruk.

Isaksen sier at bildet av en verden som stadig blir varmere på grunn av menneskeskapt overoppheting har forsterket seg ytterligere siden 1996. Hvorvidt de mange stormsentra den siste tida også kan være et resultat av overopphetingen, vil bli et viktig tema på møtet.

Vintrene forsvinner

En annen av våre fremste klimaforskere, professor Frode Stordal ved Norsk Institutt form Luftforskning (NILU), stiller seg bak Isaksens konklusjoner.

- Tendensen blir bare tydeligere og tydeligere. Vinteren vi nå er inne i, er et resultat av denne situasjonen. Prognosene er klinkende klare: Vi går mot et stadig varmere klima. Oppvarmingen vil vise seg klarest vinterstid, og tendensen vil være klarest på de nordligste breddegradene, det vil si der Norge befinner seg. Somrene vil ikke bli så mye varmere, bare litt. Men vinterstid vil vi komme til å se til dels radikale utslag, slik som nå. Vi snakker om flere grader på få år, sier Stordal.

Han mener vi må vente oss mer nedbør i form av regn i lavlandet og ved kysten, og snø i høyden og nordover.