Varme vintrerer kommet for å bli

Milde, regntunge vintrer er et klimafenomen vi må lære oss å leve med. Det slår FNs klimapanel fast i dag. Og: Det er vår egen skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag møtes FNs klimapanel til toppmøte på New Zealand, dagen etter at Worldwatch Institute la fram sin årlige rapport om klodens tilstand. De fastslo at klimaproblemet er jordas største trussel ved siden av befolkningseksplosjonen.

Professor Ivar Isaksen ved Geofysisk Institutt ved Universitetet i Oslo representerer Norge under toppmøtet på New Zealand.

- De til dels klare tegn på et varmere klima har bare forsterket seg de siste årene. At klimaendringene kan knyttes til menneskelig aktivitet, er det ikke lenger særlig tvil om. Vi snakker her om statistisk sett pålitelige endringer.

- Føyer seg inn

Isaksen mener at den varme vinteren vi nå opplever i vår del av verden, er enda et eksempel på utviklingen.

- Denne vinteren føyer seg pent inn i bildet. Vi vil nå forsøke å plukke ut en rekke faktorer som påvirker klimaet i varmere retning, blant annet utslipp av klimagasser som COæ-2å, metangass og annen fossil energibruk.

Isaksen sier at bildet av en verden som stadig blir varmere på grunn av menneskeskapt overoppheting har forsterket seg ytterligere siden 1996. Hvorvidt de mange stormsentra den siste tida også kan være et resultat av overopphetingen, vil bli et viktig tema på møtet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer