Varmen øker voldsrisikoen

Når vårsola begynner å varme, øker risikoen for å bli utsatt for vold på byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Normalt pleier det å bli mer vold når varmen setter inn. Flere tar seg en bytur i helgene, og folk har en tendens til å konsumere mer alkohol i varme perioder. Kombinasjonen gir mer knuffing, og tilfeldig voldsutøvelse, sier voldsforsker Leif Petter Olaussen ved Universitetet i Oslo.

Olaussen får støtte av kollega Ragnhild Bjørnebekk ved Psykologisk institutt på UiO.

Verre sørover

- Det er en sammenheng mellom temperatur og vold. Selv om dette ikke slår like sterkt ut i Norge som sørover i Europa, blir det også her til lands forhøyet risiko om sommeren. Episoder oppstår gjerne etter stengetid når mange går ut i gatene, sier Bjørnebekk.

Også politiet merker høyere aktivitet i helgene nå enn tidligere i vinter.

- Det skjer mer som en naturlig konsekvens av at flere folk går på byen når det blir varmere, sier operasjonsleder Audun Myhre i Oslo politidistrikt.

- Mer aggressive

Kompisene Jostein Haug (25) og Geir Larsen (35) tar seg en bytur hver helg, og merker at det skjer mer nå enn på vinterstid.

- Mange blir mer aggressive når det er skikkelig varmt. Det drikkes mer. Og det er flere som går ut på byen. Da blir det gjerne mer ampert på byen, sier Haug.

Bekymret

Venninnene Camilla Harila, Siv Hauge og Mona Pedersen fra Bergen ser at folk begynner å drikke langt tidligere når det er sol og fint vær, og er bekymret for hva som vil skje når røykeloven trer i kraft.

- Det kommer til å bli mye bråk når folk skal ut på gatene for å røyke, mener Hauge.

- Mange vil trekke til de stedene som har uteservering, og blir det trangt om plassene kan det fort oppstå en del uønskede situasjoner, sier Mona Pedersen.

PÅ BY'N: Camilla Harila (f.v.), Siv Hauge og Mona Pedersen fra Bergen tror det vil bli mer vold på byen når røykeloven innføres.
PÅ BY'N: Jostein Haug (t.v.) og Geir Larsen ser flere som blir aggressive av kombinasjonen høy vårtemperatur og mye alkoholkonsum.