Varmen over for denne gang

- Typisk norsk, skiftende sommervær, er beskjeden fra meteorologen for den kommende uka.

REGN: Det er meldt av og på nedbør for de fleste steder i landet den neste tida, ifølge meteorologen. Foto: NTB
REGN: Det er meldt av og på nedbør for de fleste steder i landet den neste tida, ifølge meteorologen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble årets varmeste dag så langt. Aller varmest ble det i Lysebotn i Rogaland, hvor det ble registrert 33,6 grader. Det er bare to grader unna den historiske maksimumsrekorden i Norge.

Etter Lysebotn fulgte Valle i Agder med 31,8 grader, og Veggli i Viken med 31,6 grader, ifølge NTB.

- Det var en varm dag i går. Totalt bikket gradestokken 30 grader hele 15 steder i landet, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander.

Disse stedene var jevnt fordelt utover Sørlandet, Rogaland, Viken og Vestfold og Telemark. Over 30 grader kategoriseres som tropedag.

- Typisk norsk

Flere steder i Europa har hetebølgen slått til den siste tida, blant annet i Storbritannia, som aldri før har vært varmere.

På grunn av varmen lenger sør på kontinentet, fikk vi onsdag høye temperaturer også her i nord, men allerede i dag snur det.

Den neste uka ser det ut til å bli skiftende vær over hele fjøla. Da synker også temperaturen.

- Torsdag blir det bygevær flere steder i sør, mens nedbør er på vei til nord. Nå er vi tilbake til mer typisk norsk, skiftende sommervær, sier meteorologen.

Årsaken er et lavtrykk som dominerer nord-Skandinavia. Det skal fortsette gjennom helga og ut i neste uke.

- Ingen stabile høytrykk i sikte denne helga heller. Det skiftene været fortsetter, skriver meteorologene på Twitter.

Borander bekrefter at det er ventet av og på med nedbør for de fleste steder i landet den neste tida.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Store deler av Vestlandet og Trøndelag har så langt i sommer hatt det våteste været, men kan imidlertid vente seg noen dager med opphold før regnet er tilbake søndag.

Varme til naboene

Det er nå Sverige som kan nyte godt av varmen, men bare for i dag.

- «Söta bror» får kjenne enda mer på tropevarmen enn oss, twitret meteorologene onsdag.

I går uttalte svenske meteorologer at den nasjonale varmerekorden på 38 grader kan slås. Flere steder er det meldt mellom 35 og 37 grader, mens i blant annet Östergötland ligger gradestokken an til å bikke 38.

Selv om dagen i dag ikke blir varmere enn i går her hjemme, kan det fortsatt bli opp mot 30 grader enkelte steder. Det gjelder indre strøk på Sørlandet, enkelte steder i Vestfold og Telemark, og inn mot svenskegrensa.

Generelt er det østlige deler av landet som vil være varmest i dag. Meteorologen trekker også fram øst i Finnmark, som kan nyte en fin og varm dag.

Med skiftende høy- og lavtrykksaktivitet kommer bygeværet. Meteorologen forteller at det da er typisk med tordenvær.

- Det er rolig nå, men det har vært noen torden- og lynregistreringer. Det kan potensielt bli kraftige byger noen steder, særlig på Østlandet og Sørlandet, sier hun.

Hun oppfordrer alle til å være ekstra obs dersom man skal ferdes i fjellet, men understreker at ikke fjellene nødvendigvis er mest utsatt, men derimot i ytre strøk.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer