Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler om ekstremvarme i Spania - stor brannfare i nesten hele landet

Varmen setter Spania i alarmtilstand: - Nesten hele landet har stor fare for branner

Spania har opprettet farevarsel for varme i 37 av 52 provinser - branner truer flere steder.

SLÅSS MOT BRANN I BADAJOZ: Landbruksdepartementet i Spania sendte i dag ut en melding med dette bildet av brannfolk som slåss mot flammene i San Vicente de Alcántara i Badajoz, hvor de skriver at blant annet tre amfibiefly, tre helikoptere og ett observasjonsfly er satt inn mot flammene. Foto: Spanias landbruksdepartement
SLÅSS MOT BRANN I BADAJOZ: Landbruksdepartementet i Spania sendte i dag ut en melding med dette bildet av brannfolk som slåss mot flammene i San Vicente de Alcántara i Badajoz, hvor de skriver at blant annet tre amfibiefly, tre helikoptere og ett observasjonsfly er satt inn mot flammene. Foto: Spanias landbruksdepartement Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varmen er grunnen til at Spania nå opplever en stor eller ekstremt stor brannfare.

I en oppdatering om den kritiske situasjonen landet opplever denne helga, skriver storavisa El País at «varmebølgen setter nesten hele Spania i stor fare for branner».

46,6 grader lørdag

Myndighetene opererer nå ifølge El País med et farevarsel for høy varme i 37 - enkelte andre medier melder 39 - av Spanias 52 provinser.

I fire av provinsene - Córdoba, Huelva, Sevilla y Badajoz - er varselet rødt, som indikerer en ekstrem varmerisiko. Der kan varmen komme opp i over 45 grader.

Avisa El Mundo skriver i kveld med henvisning til Spanias statlige meteorologibyrå (Aemet) at El Granado i Andalucía idag lørdag har vært Spanias varmeste by med 46,6 grader, fulgt av Badajoz med 46 grader.

MAKSIMUMSTEMPERATURER LØRDAG: Kartet viser prognoser for maksimumstemperaturer i dag lørdag. Foto: Meteorologisk institutt
MAKSIMUMSTEMPERATURER LØRDAG: Kartet viser prognoser for maksimumstemperaturer i dag lørdag. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Fredag meldte flere medier om at to personer hittil har dødd på grunn av varmebølgen, da en 78-årig bonde omkom i Murcia i sørøst mens han arbeidet på gården.

Lørdag kveld melder NTB at tallet på dødsfall nå er oppjustert til tre, ifølge myndighetene. En hjemløs mann skal være det siste dødsofferet.

- Ute av kontroll

Følgene av varmebølgen har forlengst meldt seg en mengde steder i Spania.

I San Vicente de Alcántara i Badajoz raser det nå ifølge El Mundo en brann som er ute av kontroll. Det som gjør slukkingen vanskelig er værforholdene, med en kombinasjon av vind og høy temperatur.

I en video sendt ut på twitter rett før klokka åtte lørdag kveld, viser brannfolk i San Vicente de Alcántara hvordan flammene bekjempes med en «mot-brann».

«Dere kan gjøre dere en idé med denne videoen, om hva vi opplever», skriver fagforeningen for brannfolk mot skogbranner, ATBRIF, i twittermeldingen.

22 evakuert

I kommunen Nerva i provinsen Huelva i Andalucía, lengst sør i landet raste en skogbrann utover dagen i går, som medførte at 22 personer måtte evakueres.

Etter at brannvesenet fredag kveld greide å stabilisere brannen, melder flere medier lørdag kveld at den har blusset opp igjen.

SPERRET MOTORVEI: En brann i Jonquera på grensa til Frankrike førte lørdag til at motorveien AP-7 måtte sperres av i flere timer. Foto: Bombers de Catalonia
SPERRET MOTORVEI: En brann i Jonquera på grensa til Frankrike førte lørdag til at motorveien AP-7 måtte sperres av i flere timer. Foto: Bombers de Catalonia Vis mer

Også i deler av landet som vanligvis ikke har de aller høyeste temperaturene føler folk varmen på kroppen.

I Jonquera i nordøst, på grensa til Frankrike, førte en brann i dag til at motorveien AP-7 i dag lørdag måtte sperres av i flere timer, skriver La Vanguardia.