SLÅSS MOT BRANN I BADAJOZ: Landbruksdepartementet i Spania sendte i dag ut en melding med dette bildet av brannfolk som slåss mot flammene i San Vicente de Alcántara i Badajoz, hvor de skriver at blant annet tre amfibiefly, tre helikoptere og ett observasjonsfly er satt inn mot flammene. Foto: Spanias landbruksdepartement
SLÅSS MOT BRANN I BADAJOZ: Landbruksdepartementet i Spania sendte i dag ut en melding med dette bildet av brannfolk som slåss mot flammene i San Vicente de Alcántara i Badajoz, hvor de skriver at blant annet tre amfibiefly, tre helikoptere og ett observasjonsfly er satt inn mot flammene. Foto: Spanias landbruksdepartementVis mer

Varsler om ekstremvarme i Spania - stor brannfare i nesten hele landet

Varmen setter Spania i alarmtilstand: - Nesten hele landet har stor fare for branner

Spania har opprettet farevarsel for varme i 37 av 52 provinser - branner truer flere steder.

Varmen er grunnen til at Spania nå opplever en stor eller ekstremt stor brannfare.

I en oppdatering om den kritiske situasjonen landet opplever denne helga, skriver storavisa El País at «varmebølgen setter nesten hele Spania i stor fare for branner».

46,6 grader lørdag

Myndighetene opererer nå ifølge El País med et farevarsel for høy varme i 37 - enkelte andre medier melder 39 - av Spanias 52 provinser.

I fire av provinsene - Córdoba, Huelva, Sevilla y Badajoz - er varselet rødt, som indikerer en ekstrem varmerisiko. Der kan varmen komme opp i over 45 grader.

Avisa El Mundo skriver i kveld med henvisning til Spanias statlige meteorologibyrå (Aemet) at El Granado i Andalucía idag lørdag har vært Spanias varmeste by med 46,6 grader, fulgt av Badajoz med 46 grader.

MAKSIMUMSTEMPERATURER LØRDAG: Kartet viser prognoser for maksimumstemperaturer i dag lørdag. Foto: Meteorologisk institutt
MAKSIMUMSTEMPERATURER LØRDAG: Kartet viser prognoser for maksimumstemperaturer i dag lørdag. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Fredag meldte flere medier om at to personer hittil har dødd på grunn av varmebølgen, da en 78-årig bonde omkom i Murcia i sørøst mens han arbeidet på gården.

Lørdag kveld melder NTB at tallet på dødsfall nå er oppjustert til tre, ifølge myndighetene. En hjemløs mann skal være det siste dødsofferet.

- Ute av kontroll

Følgene av varmebølgen har forlengst meldt seg en mengde steder i Spania.

I San Vicente de Alcántara i Badajoz raser det nå ifølge El Mundo en brann som er ute av kontroll. Det som gjør slukkingen vanskelig er værforholdene, med en kombinasjon av vind og høy temperatur.

I en video sendt ut på twitter rett før klokka åtte lørdag kveld, viser brannfolk i San Vicente de Alcántara hvordan flammene bekjempes med en «mot-brann».

«Dere kan gjøre dere en idé med denne videoen, om hva vi opplever», skriver fagforeningen for brannfolk mot skogbranner, ATBRIF, i twittermeldingen.

22 evakuert

I kommunen Nerva i provinsen Huelva i Andalucía, lengst sør i landet raste en skogbrann utover dagen i går, som medførte at 22 personer måtte evakueres.

Etter at brannvesenet fredag kveld greide å stabilisere brannen, melder flere medier lørdag kveld at den har blusset opp igjen.

SPERRET MOTORVEI: En brann i Jonquera på grensa til Frankrike førte lørdag til at motorveien AP-7 måtte sperres av i flere timer. Foto: Bombers de Catalonia
SPERRET MOTORVEI: En brann i Jonquera på grensa til Frankrike førte lørdag til at motorveien AP-7 måtte sperres av i flere timer. Foto: Bombers de Catalonia Vis mer

Også i deler av landet som vanligvis ikke har de aller høyeste temperaturene føler folk varmen på kroppen.

I Jonquera i nordøst, på grensa til Frankrike, førte en brann i dag til at motorveien AP-7 i dag lørdag måtte sperres av i flere timer, skriver La Vanguardia.