SPAREILLUSJON: De som kjøper varmepumpe tar ut gevinsten i økt komfort og økt innetemperatur.            Foto: Morten Holm / SCANPIX .
SPAREILLUSJON: De som kjøper varmepumpe tar ut gevinsten i økt komfort og økt innetemperatur. Foto: Morten Holm / SCANPIX .Vis mer

Varmepumpe - vinninga går opp i spinninga

De som har kjøpt varmepumpe bruker i gjennomsnitt like mye strøm som andre husholdninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har vi sett en nesten eksplosiv vekst i husholdninger som har kjøpt varmepumpe.

De har investert i varmepumper av økonomiske hensyn - for å spare fyringsutgifter.

Tar ikke ut gevinsten
Men de som har kjøpt varmepumpe tar ikke ut hele den potensielle gevinsten.

Husholdninger med varmepumpe holder i gjennomsnitt en innetemperatur som er 0,4 grader høyere enn husholdninger som ikke har varmepumpe, viser analysen SSBs Økonomiske analyser 2/2013.

Her slås det fast at husholdninger som skaffer seg varmepumpe velger å ta ut tilnærmet hele energisparepotensialet i varmepumpa i økt komfort; ved å øke innetemperaturen.

Les også: Kan varmepumper være helsefarlige?

Resultatene fra analysen viser også at husholdninger som eier varmepumper i gjennomsnitt bruker tilnærmet like mye strøm som andre husholdninger.

Varmepumpene har medført den største strukturell endringen i oppvarmingsteknologien i norske hjem siden overgangen fra ved og olje til elektrisitet på 1970- og 80-tallet, fremgår det av SSBs Økonomiske analyser 2/2013.

Men analysen viser i tillegg at det ikke er opplagt at dette har ført til en reduksjon i strømforbruket.

Les også: Venstre vil gi fradrag for varmepumper

Fyrer mindre med ved Det viser seg også at de som har varmepumpe i mye mindre grad fyrer med ved enn andre husholdninger.

Husholdninger som fyrer mye med ved og fyringsoljer holder i gjennomsnitt en lavere innetemperatur enn andre husholdninger.

De velger kanskje å fryse litt for å spare energi, fremfor å anskaffe varmepumpe, som ikke nødvendigvis gir noen besparelser - bare høyere komfort.'

Les hele rapporten Økonomiske analyser 2/2013 her