Varmer opp til poltur

Ingenting stopper Liban Abdulkadir Abdulahi (35): Han vil bli første somalier til Nordpolen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ/BUGØYNES: Så skal han til Sydpolen og OL i Italia. Nordpolen skal han nå i 2005 og allerede året etter vil han prøve å nå fram til Sydpolen. Og han har god ekspertise i ryggen: Polfarer Børge Ousland har gitt Liban ski og følgende råd:

- Du må lære å gå på ski.

Det er Liban i full gang med å lære, på arktisk linje på folkehøyskolen Øytun i Alta. Der lærer han også å kjøre polarhunder, flytte rein, jakte og fiske. I går var han i sjøen og isbadet. Og mener selv at han nå tåler kulda bra.

Den første store testen før Nordpolen tar han i april. Da skal han til Svalbard og gå på ski med klassen.

- Jeg begynte å gå på ski i fjor, og går nå ganske bra. I 2005 kommer jeg til å være veldig flink, sier Liban.

Det bør han, for i 2006 vil han i tillegg prøve å bli tredje afrikaner i et vinter-OL. Og den aller første somalier som deltar i langrenn. Han får neppe stor konkurranse om plassen.

- Det er ingen somaliere på skilandslaget i dag. Liban har drømt om polene siden han var smågutt i Mogadishu. Han har lest det meste av polhistorie, og kjenner både Nansen, Amundsen og Scott.

- Familien min har alltid sagt at jeg er helt gal. Vennene mine også. De skjønner ikke hvorfor jeg skal til Nordpolen. Alle synes bare jeg er helt sprø, sier Liban, som er overbevist om at han kommer seg til polene. Det tror Børge Ousland også:

- Grunnen til at jeg ble interessert i Liban, er at han har en veldig ekte entusiasme. Det er sjelden du ser nå for tida, sier Ousland, som var den som anbefalte Liban å ta et år på arktisk linje på Øytun folkehøgskole. Også lærere der tror somalieren kan nå målet:

- Han har psyken som skal til. Skiferdighetene og det å beherske arktisk miljø, kan alle lære seg. Også han, sier lærer Lars Krempig.

ISKALDT! Liban Abdulkadir Abdulahi lader opp for Nordpolen i 2005 - med isbading i Varangerfjorden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer