Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmere i Arktis, men ikke på Svalbard

Arktis er varmere enn på 400 år, men på Svalbard lar oppvarmingen seg ikke påvise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie fra USA og Canada viser at temperaturene i Arktis er høyere enn på 400 år, og at permafrosten flere steder har begynt å tine.

Ikke på Svalbard

En ny klimarapport fra Det norske meteorologiske institutt viser at temperatursvingningene ikke lar seg påvise på Svalbard. Temperaturen har steget noe på øygruppen de siste årene, men det var varmere for 60 år siden enn i dag, skriver Svalbardposten.

Klimarapporten har data som spenner over 80 år, fra 1912 til 1996. Det har vært store variasjoner fra år til år, men sett over noen år er temperaturkurven forholdsvis stabil.

Pussig

Professor i meteorologi Yngvar Gjessing ved Universitetsstudiene på Svalbard sier til NTB at det er litt rart med den stabile temperaturkurven på Svalbard.

- Ifølge FNs klimamodell er Svalbard ett av de områdene hvor den globale oppvarmingen først skal kunne registreres, sier han. Professor Gjessing vil imidlertid ikke trekke konklusjoner.

Han sier at funnene fra Svalbard ikke motsier rapportene som forteller om økt oppvarming av Arktis, men at de heller ikke bekrefter dem. Yngvar Gjessing arbeider i dag blant annet med klimaendringer i Himalaya.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!