Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteorologisk institutt:

- Varmerekord

Flere steder i landet kan forvente temperaturer opp mot 30 grader denne uka.

KNALLVÆR: Flere steder i landet kan forvente temperaturer opp mot 30 grader til uka. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KNALLVÆR: Flere steder i landet kan forvente temperaturer opp mot 30 grader til uka. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Helga har vært preget av knallvær i store deler av deler landet, og det ser ikke ut til å gi seg med det første. Meteorogisk institutt forventer temperaturer opp mot 30 grader i løpet av uka.

- I Sør-Norge ser det ut til vi beholder det varme sommerværet hele uka. Det blir nok kanskje litt høyere temperaturer enn vi har hatt i helga, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

- Det er særlig dalførene på Østlandet, Hallingdal, Gudbrandsdalen og deler av Vest-Telemark og Trøndelag, samt fjordstrøkene i Vestland fylke, som kan forvente høyere temperaturer til uka, sier Haga.

Varmerekord

Statsmeteorologen utelukker dermed ikke årsbeste på gradestokken for 2020. Den høyeste temperaturen som er registrert hittil i år, tilhører Gulsvik i Buskerud med 27,7 grader.

- Man skal ikke utelukke noen varmerekorder. Man skal heller ikke se bort fra temperaturer over 30 grader, sier han.

Varme luftmasser, fralandsvind og uforstyrret, stekende sol skal være noe av årsaken.

- Det som også skjer er at vi får litt mer ustabile luftmasser i løpet av uka, særlig i indre strøk, sier Haga.

Tropenatt

Det ble heller ingen tropenatt i helga. Haga har ikke troen på at denne uka vil få nattetemperaturer over 20 grader.

- Det ser nok ut til at muligheten for tropenatt utover uka ikke er så veldig stor. At temperaturen ikke skal gå under 20 grader virker ikke så sannsynlig.

Lite nedbør

Det er ingen umiddelbar fare for store mengder nedbør og overskyet vær, ifølge Haga, som beskriver været til uka som «solrikt og pent.»

- Noen kan få seg noen kraftige regnskyll, mens andre ikke får noe i det hele tatt. Det er veldig lokalt, sier han.

Pent i nord

I Nordland, Troms og Finnmark vil sommerværet variere noe mer, men også der vil kvikksølvet krype oppover fra onsdagen av, fram til neste helg.

- Det blir også ganske pent og varmt her lørdag og søndag neste helg i den nordlige delen av landet, sier Haga.

Det varme og tørre været øker imidlertid faren for skogbrann flere steder i landet, opplyser Haga. Meteorologisk institutt har dermed sendt ut varsel for skogbrannfare i Sør-Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!