Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmesjokk i Karasjok: - Lett å forklare hvordan det plutselig ble 35,7 grader varmere

Meteorologen serverer snøkaos og stor fare for gressbrann i samme værgryte.

 SNØTRIKSET:  Tom Hansen viser hvor kaldt det faktisk er når gradestokken fryser ned mot -30 grader og mer enn det i Karasjok. Vannet fryser til is med en gang det forlater koppen. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
SNØTRIKSET: Tom Hansen viser hvor kaldt det faktisk er når gradestokken fryser ned mot -30 grader og mer enn det i Karasjok. Vannet fryser til is med en gang det forlater koppen. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stor fare for gressbrann i Midt-Norge, snøkaos i sør og temperaturforskjell på 35,7 grader på samme sted i løpet av et drøyt døgn langt nord.

Vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt har en svært variert værmeny å by på til helgen.

Her kan du sjekke været uansett hvor på kloden du skal oppholde deg.

De merkelige temperaturene først:

Torsdag morgen hadde Karasjok 42,4 kuldegrader. Fredag formiddag var temperaturen på nøyaktig samme målepunkt minus 6,7. Et varmesjokk på drøye 24 timer - ganske nøyaktig 35,7 grader varmere.

Og ekstrem temperatursvingning på to timer: mellom klokka 08 og 10 i dag steg temperaturen med 16,9 grader.

- Hvordan er det mulig?

- Kuldenergien stråler opp fra jordsmonnet, og onsdag/torsdag var det klarvær og ingen skyer som gjorde motstand til kulda nedenfra. Men siste døgn har nordavind blåst et lavtrykk fra nord av Kola inn over denne delen av Finnmarksvidda. Og det har bremset kuldeutstrålingen fra frossen grunn.

Her er de kaldeste, varmeste og mest nedbørrike stedene i landet - målt mellom klokka 19 torsdag og 07 fredag.

Med og uten dyne
Forklarer statsmeteorologen, og anbefaler et dykk ned i denne vindavkjølingsindeksen for de av oss som har skolefysikken intakt og som vil sjekke såkalt «effektiv temperatur» under ulike vindforhold.

Og til oss andre har pedagogen Løvdahl følgende enkle forklaring på hvordan voldsomme temperaturendringer på kort tid føles:

 FARLIG TØRT I MIDT-NORGE:  Meteorologisk institutt har sendt OBSD-varsel om stor fare for gress- og lyngbrann. Frykten er samme situasjon som på Frøya for bare to år siden - her fra 30. januar 2014. 
Foto: Henrik Sundgård, NTB Scanpix.
FARLIG TØRT I MIDT-NORGE: Meteorologisk institutt har sendt OBSD-varsel om stor fare for gress- og lyngbrann. Frykten er samme situasjon som på Frøya for bare to år siden - her fra 30. januar 2014. Foto: Henrik Sundgård, NTB Scanpix. Vis mer

- Det blir som å legge seg i kulda med og uten dyne. Veldig forenklet kan vi si at dyna har samme effekt som skyene.

Varsler kaos på veiene Meteorologisk institutt har varslet en halv meter snø på Sørlandet i helgen.  Og det er ingen faglige observasjoner som gjør at veifarende eller andre i sørøst skal ta lett på det.

- Snøen kommer til å lave ned søndag, særlig langs kysten av Agder-fylkene. Det ser ut til å komme 50 - 60 centimeter snø, og det meste tyder på at det blir sendt ut OBS-varsel når snøværet nærmer seg. Og slik temperaturen er, ser det også ut til at nysnøen kan bli våt, sier Løvdahl.

Og slike forhold har gitt kaos i trafikken tidligere. Rådet er enkelt til alle som ikke MÅ ut med bil på Sørlandet søndag: bli hjemme.

I Oslo-området og på Østlandet forøvrig kommer det mellom 10 og 20 centimeter snø i helgen, enkelte steder i høyden litt mer. Med andre ord: skiføre.

Her finner du kart som blant annet viser hvor det er snø i Norge nå.

Gressbrann-fare Den tredje ytterligheten på helgens værmeny er et OBS-varsel for Trøndelag-fylkene, Helgeland, Salten og Ofoten.

Snøfritt og mye vind gir det Meteorologisk institutt betegner som «lokalt stor gress- og lyngbrannfare».

Her er tekstvarselet fra yr.no over været i Norge fram til onsdag.

 SOM SIST:  Veiene på Sørlandet vil bl best for brøytebiler søndag. Her samme og velkjente situasjon fra E-39 mellom Kristiansand og Søgne uke før jul i 2012. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix.
SOM SIST: Veiene på Sørlandet vil bl best for brøytebiler søndag. Her samme og velkjente situasjon fra E-39 mellom Kristiansand og Søgne uke før jul i 2012. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix. Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 570130782


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media