Varmesjokk i Karasjok

KARASJOK (Dagbladet): - Blir det varmere nå, så flytter vi sørover! stønner folk nordpå og hiver etter pusten i tropelufta. Sjokk-kulda fra i vinter er lykkelig glemt - nå har døgnet for få timer fordi alle vil bade, fiske, sole seg og nyte den utrolige sommeren i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skriv nå ikke så mye om varmen og sola, de blir bare så deprimert sørpå, ber en fnisende Liv Tone Boine ved elvebredden på Maggi Beach, sandstranda ved Karasjohka.

Sønnen Lemet Ailu (5) og kompisen Tom Erik plasker og hyler og bryr seg ikke det minste om at noen småjenter peker på tissefantene deres.

_Her har vi 100 grader forskjell fra vinter til sommer, hyler folk til oss fra Lakselv og gjør krav på verdensrekord, i hvert fall europarekord.

De mener at de hadde en effektiv kulde på under 70 grader i kulingen i vinter, nå vipper termometeret mot de 30 varme.

I Karasjok kan folk dokumentere minst 80 graders temperaturstigning fra i vinter. Det er ekstremt, en blåfrossen natur har eksplodert. Nå ligger varmen som et rødlig lokk over hele Nordkalotten.

Nattbading

Folk tiner opp og flytter ut, vifter bort mygg som heldigvis også er dorsk i varmen, og blåser i søvnbehov og gjerne arbeidstida med.

_Stup uti! roper gladjentene Rosie, Ann Kristin, Lill Eli og Monica og hiver plaggene sjøl om klokka tipper over midnatt ved brua over Karasjohka. Sola smiler lunt, det er blitt svalere og myggen herjer iltert igjen, det er ei sommarnatt for lek og galskap.

Og sannelig er det ikke Sameradioens robuste Johs. Kalvemo som strever med påhengsen til elvebåten, han vil ta sønnen Per Jonas med på nattur oppover elva. Jentekvartetten haiker med og stuper fra båtripa.

Folk søker seg til elvene i varmen. Iesjohka og Anarjohka, Karasjoha og Valjohka - glitrende sølvbånd som danderer seg mellom lyngrabber og knauser. Men hvor står storlaksen?

Lever med elva

Klemet Holmestrand (79) på Jergul starter elvebåten og kaster skarpe blikk fra et furet værbitt ansikt oppover Iesjohka. I kveld skal han og barnebarnet Johan Thomas (15) sette det første stengslet, et garn som sperrer en del av elveløpet.

De fører en gammel samisk tradisjon videre. Dagbladet blir med når stengslet sjekkes morgenen etter, uten fangst.

_Ennå for mye vann i elva, mener Klemet, mens ungkalven på 15 nok vet bedre og påstår at garnet er satt feil. Det må rettes på.

Verken den eldre eller den yngre jager etter ferie, stress i syden eller storbyliv. De lever med og av naturen. Snart skal hesjene henge tunge av nyslått gras, vinterveden må i hus, laksefisket er spenning 24 timer i døgnet, om en måned er moltene modne - så alle må skjønne at ferie har de ikke tid til, rett og slett.

Nå bobler livslysten i Nord-Norge. _Deilig å se sola, på Østlandet regnet det trollkjerringer, skrålte en kar vi møtte på flyplassen i Tromsø, og vi anbefalte straks solfaktor 20 på den fiskepuddingbleike kroppen.

_Pyttpytt om man blir solbrent, dette må nytes i fulle drag, mente fyren.

NATTBAD: Glem klokka, sommeren må nytes, mener gladjentene Rosie, Ann Kristin, Lill Eli og Monica.