Varmesjokk i Nord-Norge

Nordlendingene nøt strålende sol og varmerekorder i fleng i går. Og meteorologene lover mer godvær. Søringene kan imidlertid vente seg regn til uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Herlig! Men skynd deg å ta bilde, det er så kaldt på tærne, roper 11-åringene Ane, Astrid og Maiken.

De tre tøffe jentene gjorde tapre forsøk på å prøve badetemperaturen på Ekkerøystranda, Vadsøs strandparadis. I går ble det målt over 15 grader - i lufta. Sjøtemperaturen i Barentshavet ligger imidlertid et stykke under det.

Rekord

- Vi målte temperaturer over 15 grader flere steder i Nord-Norge i dag. Det er høyt over det som er vanlig i slutten av april. I Tromsø ble det satt ny rekord med 15,6 varmegrader. Det er over to grader mer enn forrige rekord, som ble satt i 1994, opplyser vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo, Haakon Melhuus.

Også Karasjok kunne nyte varmerekord på 15,1 grader. Også det drøye to grader mer enn forrige rekord fra 1992.

- Varmest i landet i går var Finnøy i Hamarøy med 16,6 varmegrader, selv om dette ikke er rekord, sier Melhuus.

To meter snø i fjor

I Oslo ble det på det meste målt 10 varmegrader.

Mens tromsøværingene er vant med drøye meteren aprilsnø, er det nå tørr bakke på store deler av Tromsøøya.

- Vi må et stykke opp i høyden for å finne snøen, men i fjellet ligger det godt over én meter snø fortsatt. For noen år siden lå det over to meter snø i Tromsø på denne tida, så dette er spesielt. Jeg har selv bodd i byen og kjenner forholdene, sier Haakon Melhuus.

Rekordvarmt

April kan bli den varmeste måneden som er registrert i Norge noensinne.

- Det gjenstår noen dager, men det ligger an til rekord. I nord vil det fortsette med fralandsvind og finvær. På Sør- og Østlandet blir det imidlertid ustabilt, med regn og gråvær de første dagene av uka, melder Haakon Melhuus.

KALDE TÆR: - Herlig, men kaldt på tærne, hviner 11-åringene Ane, Astrid og Maiken. Sola slettet en rekke varmerekorder i Nord-Norge i går, som her i Vadsø. Meteorologene lover mer varme til nordlendingene. I sør blir det regn.