+ 10,2 GRADER VARMERE ENN NORMALT: Måleststasjonen ved Sveagruvene på Svalbard har den aller villeste temperaturen så langt i november. Naboen Longyearbyen på 78 grader nord er i særklasse Norges nordligste by - Polarsirkelen ligger på 66. Arkivfoto: Jan Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix.
+ 10,2 GRADER VARMERE ENN NORMALT: Måleststasjonen ved Sveagruvene på Svalbard har den aller villeste temperaturen så langt i november. Naboen Longyearbyen på 78 grader nord er i særklasse Norges nordligste by - Polarsirkelen ligger på 66. Arkivfoto: Jan Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix.Vis mer

Høstværet

Varmesjokk i spinnville november

Varmen fra sør fortsetter - snøen fra i vår berger langrennsåpningen på Beitostølen.

Beitostølen (900 meter over havet) fikser langrennsåpningen til helgen med oppspart snø fra i vår, nyere kunstsnø og kanskje hjelp fra en minusgrad eller to i nattestimene.

Men langt i fra skiføre eller noe som minner om særlig vinter noe sted i lavlandet i kongeriket i overskuelig framtid. Det vil si til og med onsdag 21. november.

Tvert i mot har årets november vært den mildeste i manns minne. Sist uke ble det satt to varmerekorder for årets nest siste måned: Sogn og Fjordane med + 19,2 på Kråkenes fyr og Hordaland + 18,3 i Etne.

Statsmeteorolog Espen Biseth Granan drar den enkle forklaringen på tidlige vårforhold over det meste av landet på seine høsten:

- Det kommer varme vinder fra sør, og det fortsetter med lite nedbør til årstiden å være. Forskjellen grovt sett fram mot helgen blir at regnværet fra sør flytter seg med vinden mot Tromsø, sier statsmeteorologen til Dagbladet.

I lavlandet i sør og øst vil et høytrykk gjøre en liten endring de første dagene i neste uke.

Ikke høytrykk i den tradisjonelle betydningen med mer varme.

Klarvær vil derimot føre til at det ikke blir skyer som bremser varmens vei oppover.

Null - og tilbake på pluss

Men temperaturendringer i for eksempel Oslo-regionen blir ikke større enn at nattetemperaturen dra seg ned mot null to-tre dager før den peker mot pluss igjen.

Det er ikke bare notert to varmerekorder så langt i november, men også gjennomsnittet for døgntemperaturer så langt ligger skyhøyt over snittet for november som helhet.

Kaldest er det aller lengst i sør. Lindesnes ligger «bare» 3,9 grader og Lyngør fyr grøsne 4,4 varmegrader over gjennomsnittet for november.

Oslo ligger +6,2 grader over døgngjennomsnittet.

VÅT HØST: En hund tar seg et bad i et ikke-islagt vann i Østmarka i Oslo i november. I hovedstaden har temperaturene ligget +6,2 grader over døgngjennomsnittet. Foto: NTB Scanpix
VÅT HØST: En hund tar seg et bad i et ikke-islagt vann i Østmarka i Oslo i november. I hovedstaden har temperaturene ligget +6,2 grader over døgngjennomsnittet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hotte Svalbard

Den helt ville novembertemperaturen har Svalbard. På målestasjonen i Sveagruvene er det normalt en døgntemperatur på 11,5 kuldegrader nå.

Så langt i november er det 10,2 grader varmere der - det vil si bare 1,3 kuldegrader.

Natt til denne mandagen var det kun en eneste av de offisielle målestasjonene til Meteorologisk institutt som fikk notert kuldegrad.

Ikke en hel en, engang.

Minus 0,6 ble fasiten på Reinhaugen (632 meter over havet) i Målselv i Troms.