Varmest og bløtest

Varmeste november i Oslo siden 1937 - og regnet bøtter ned på Vestlandet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Oslofolk opplever den mildeste starten på noen november måned siden 1937. Og på Sørvestlandet bøtter regnet ned. Rogaland er bløtest i landet. Både i Sauda og på målestasjonen Eik Hove sørvest i fylket ble det registrert 43 millimeter regn fra 07 til 19 i dag.

-Veldig mye vann. All grunn til å være oppmerksom på fare for jordras, særlig ved bekker, elvebredder og planeringer, sier informasjonssjef Kjell Hauge i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til Dagbladet.no.

- Dersom det hadde vært kuldegrader, ville Sauda og andres steder i vest fått en halv meter snø i løpet. Men det er ikke stor sannsynlighet for kuldegrader og snø, sier vakthavende metereolog Jarl Andersen ved Metereologisk institutt. I kveld har regnværet løyet ved Eik Hove, mens det fortsatt bøtter ned i Sauda.

Maivarme på Blindern

Temperaturmålingene på Blindern startet i 1937. Aldri har det vært så mildt i hovedstaden første uke i november siden disse målingene startet. De sju første novemberdagene denne høsten hadde Blindern en gjennomsnittlig døgntemperatur på 9,6 plussgrader. Normalt er det gjennomsnittstemperatur for dagene 8. - 14. mai og 20. - 26. september. Den normale snittemperaturen på Blindern første uke i november er 2,8 plussgader. Nest varmest siden målingene startet var det i 1999 med 8 grader.

I følge Vegmeldingssentralen var det ingen stengte veier i kveld på grunn av vann eller jordras. De fleste problemene ble meldt fra byer og tettsteder på Vestlandet med overvann i gatene på grunn av tett kummer og sluk.

160 millimeter

NGI har som tommelfingerregel at det er fare på ferde hvis det regner 8 prosent årsnedbøren i løpet av et døgn. I Bergen med 2.000 millimeter nedbør i år, går \'alarmen\' ved 160 millimeter på et døgn.

-Det var på det nivået da husene i Hatlestad terasse raste ut. Det er ingen nasjonal varsling av fare for jordras, men myndighetene har begynt å forberede en slik ordning i samarbeid med oss og andre som har kompetanse på området, sier Kjell Hauge i NGI.

b>SAME PROCEDURE <Regner bøtter med i Rogaland denne november også - her fra Stavangers gater i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer