Grønland:

Varmeste på 1000 år

Deler av Grønland er nå varmere enn de har vært de siste 1000 åra. Temperaturene har allerede økt med 1,5 grader siden 1900-tallet, ifølge ny forskning.

SMELTER: Forskerne har sett en tydelig temperaturøkning på Grønland de siste åra. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB
SMELTER: Forskerne har sett en tydelig temperaturøkning på Grønland de siste åra. Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De kaldeste og høyeste delene av innlandsisen på Grønland varmes opp raskt og viser dermed enestående endringer.

Temperaturene på den kalde øya har økt markant de siste tiåra.

Nå er Grønland 1,5 grader varmere enn det som var gjennomsnittet på 1900-tallet. Ikke nok med det - isen smelter også mye fortere grunnet temperaturendringene, viser nye data fra isprøver.

Det var en rekke forskere ved instituttene Alfred Wegener, Niels Bohn og universitetet i Bremen som gjennomførte studien som ble publisert i forskningstidsskriftet Nature onsdag.

Ser tydelige tegn

- Vi fant ut at tiåret 2001-2011 var det varmeste på 1000 år, sier leder av studien Maria Hörhold.

Oppvarmingen har bare fortsatt siden 2011. Temperaturene er derfor sannsynligvis undervurdert, påpeker forskerne.

- Nå ser vi en tydelig signatur etter global oppvarming, sier Hörhold og påpeker at kjerneprøvene fra isen ikke har vist særlig tydelige tegn på global oppvarming fram til nå.

Det er lenge siden dataen fra isprøver har blitt oppdatert, faktisk så langt tilbake som i 1995.

FRIKJØRING: Den amerikanske skikjøreren Owen Leeper viser spektakulær skikjøring. Video: Owen Leeper Vis mer

Vippepunktet

- Disse dataene endrer ikke det vi allerede visste om oppvarmingen på Grønland, men det øker likevel alvoret i situasjonen, sier glasiolog Isabella Velicogna ved Universitetet i California-Irvine.

Selv om deler av Grønland nå er 1,5 grader varmere enn på 1900-tallet, betyr det ikke nødvendigvis at isdekket har nådd vippepunktet.

Nyere forskning antyder at Grønlands vippepunkt ligger på 1,5 grader eller mer i gjennomsnitt. Ifølge The Washington Post tror flere forskere at det kommer til å skje rundt 2030, og at det trolig kommer til å bli enda varmere på den kalde øya enn det er nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer