Varmeste periode på 1300 år

Dette bildet er fra alpene i forrige uke. Og det vil bli enda varmere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Europas alperegion opplever den varmeste perioden på 1300 år, sier klimaforskeren Reinhard Boehm, ved Østerrikes Central Institute for Meteorology and Geodynamics, ifølge ABC News.

Boehm baserer sine uttalelser på forskningsresultater gjennomført av en gruppe europeiske institutter mellom mars 2003 og august 2006. Målet var å rekonstruere klimaet i alperegionen gjennom de siste tusen årene. Regionene som er med i prosjektet, er fra franske Rhonedalen i vest, til Budapest, Ungarn i øst, Toscana, Italia i sør og Nurnberg, Tyskland i nord.

Boehm sier at den nåværende varmeperioden i alperegionen begynte i 1980-årene. Siden den gangen skal drivhusgasser som karbondioksyd og metan ha mye av skylden for oppvarmingen, melder forskeren.

- Det vil garantert bli varmere i framtida, sier Boehm.

Østerrikske skisteder pleier vanligvis å åpne i november - eller tidlig desember. I år står det langt dårligere til. Turistsjefen i St. Anton, Wilma Himmelfreundpointner, sier at de har mulighet til å produsere kunstig snø til 80 prosent av sitt enorme skiområde.

- Men på grunn av de milde temperaturene og solskinnet, er dette en umulig løsning per i dag, sier turistsjefen til Ap.

- Hva kan du gjøre? Du kan ikke endre været, sukker Himmelfreundpointner.

Det franske skistedet Val d\'Isere skulle etter planen ha arrangert alpinrenn for menn helga 9. - 10. desember. Også dette er nå avlyst, på grunn av snømangel.

SKIHEISEN SLÅS AV: Skiområdet Salastrains i St. Moritz er helt uten snø, og heisene ble slått av i forrige uke. Årsaken til snømangelen er, som i store deler av Europa, høye temperaturer. De kvinnelige alpinkvinnene skulle ha kjørt konkurranser i Salastrains denne uka. Foto: SCANPIX
SKIHEISEN SLÅS AV: Skiområdet Salastrains i St. Moritz er helt uten snø, og heisene ble slått av i forrige uke. Årsaken til snømangelen er, som i store deler av Europa, høye temperaturer. De kvinnelige alpinkvinnene skulle ha kjørt konkurranser i Salastrains denne uka. Foto: SCANPIX Vis mer

Har du tips eller bilder over steder det er mulig å stå på ski i Europa? Kommenter her!

Varmeste periode på 1300 år
DEN GANGEN DA:</B> For ett år siden var forholdene i de sveitsiske alper langt mer forlokkende, i hvert fall for skientusiastene.