Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmeste tiår som er målt noensinne i Norge

- Passer med den globale trenden, sier klimaekspert.

VARMERE: Temperaturen i Norge har aldri vært målt høyere enn det den har vært på 2000-tallet, viser observasjoner fra ti målestasjoner landet rundt. Dette bildet er fra Katten i Oslo 27. juli i år. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VARMERE: Temperaturen i Norge har aldri vært målt høyere enn det den har vært på 2000-tallet, viser observasjoner fra ti målestasjoner landet rundt. Dette bildet er fra Katten i Oslo 27. juli i år. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Temperaturen i Norge har aldri vært målt høyere enn det den har vært på 2000-tallet, viser observasjoner fra ti målestasjoner landet rundt.

Målestasjonene ligger til fjells, havs og ved kysten, i sør og i nord, og de viser at temperaturen har økt flere steder i landet etter årtusenskiftet.

- Dette passer med den globale trenden, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimadivisjonen hos Meteorologisk institutt til Vårt Land.

Aldri har det vært målt så høye gjennomsnittstemperaturer i Norge som på 2000-tallet. Mens fastlandet stort sett ligger mellom 1-1,5 grad over normalen, som er snittemperaturen målt mellom 1960 og 1990, har økningen vært størst nord i landet. På flyplassen ved Longyearbyen på Svalbard har det de siste 30 årene blitt 3 grader varmere. Over halvparten av stigningen har skjedd siden 1990-tallet.

Kristiansen mener det er ganske sikkert at temperaturøkningen har sammenheng med menneskelig påvirkning. Han forklarer den store økningen på Svalbard slik:

- Når isen smelter vil mer sol bli absorbert av havet i stedet for å bli reflektert av isen. Det akselererer temperaturen. I tillegg har varmt vann presset seg opp i Nordishavet, sier han.

Temperaturøkningen vil med denne teorien fortsette i årene fremover, og Arktis vil merke det mest.

På fastlandet hadde Lindesnes, det sørligste fastlandspunktet i Norge, den største økningen på 1,5 grader.

- Det kan være tilfeldig, eller så kan det være at det kommer mer varmt vann fra Nordsjøen, sier Kristiansen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media