Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pokestopp

Varmet opp til Trump-møtet med Pokémon

Erna Solberg forbereder seg til å møte USAs president, Donald Trump.

POKESTOPP: Statsminister Erna Solberg så sitt snitt til litt gaming etter pressekonferansen i Washington D.C. og før møtet med USAs president Donald Trump. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
POKESTOPP: Statsminister Erna Solberg så sitt snitt til litt gaming etter pressekonferansen i Washington D.C. og før møtet med USAs president Donald Trump. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C, (Dagbladet): Norges statsminister, Erna Solberg, møter i dag USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Det er hennes tredje møte med ham, og hun mener hun har nervene under kontroll.

- Nervene er ikke spesielt høye. Alt jeg hører om Donald Trump er at han er opptatt av å være en god vert, og at de egentlig er ganske spørrende i denne administrasjonen til andre synspunkter, sier Solberg til Dagbladet få timer før møtet.

Da møtet med norsk presse gikk mot slutten og før hun skulle ut til flere TV-intervjuer, fisket statsministeren fram mobiltelefonen og logget seg rett inn på det populære Pokémon-spillet. Der sendte hun etter eget utsagn en melding hjem til familien.

Pokémon-melding

- Du spilte litt Pokémon etter pressemøtet. Er det en måte å koble av på under en hektisk dag?

AVKOBLING: Statsminister Erna Solberg spilte Candy Crush om bord på kveldsflyet til Bergen i 2013.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AVKOBLING: Statsminister Erna Solberg spilte Candy Crush om bord på kveldsflyet til Bergen i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Nei, det var en måte å sende en melding med Pokémon på til familien hjemme, svarer statsministeren.

Tidligere ble det kjent at Solberg var hektet på spillet Candy Crush, men dette skal hun nå ha lagt på hylla. I 2016 avslørte så statsministeren til Aftenposten at hun hadde karret seg opp på nivå 14 i Pokémon Go og var en svært ivrig spiller. Det er ikke klart hvilket nivå hun nå befinner seg på.

Twitter-kritikk

Tidligere har Solberg vært svært kritisk til Trumps tvitring. Da den amerikanske presidenten i september retweetet en falsk video av seg selv som slår en golfball i ryggen på Hillary Clinton slik at hun faller overende, reagerte Solberg tydelig.

– Ja, det er en håpløs måte for politisk kommunikasjon. Ikke er det morsomt, og jeg vet ikke om jeg vil ta det i et kjønnsperspektiv en gang, jeg bare mener det er en dårlig måte å drive politisk kommunikasjon, sa Solberg til VG.

KLAR: Statsminister Erna Solberg før møtet med USAs president Donald Trump i Washington D.C. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KLAR: Statsminister Erna Solberg før møtet med USAs president Donald Trump i Washington D.C. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Under møtet i Det hvite hus er imidlertid målet å bygge en god personlig relasjon til den amerikanske presidenten. Hun vil derfor ikke bruke anledningen til å be ham dempe twitterbruken.

- Nei, jeg kommer ikke til å ta opp hans bruk av Twitter. Jeg regner heller ikke med at han tar opp min bruk av twitter heller, sier Solberg til Dagbladet.

Møtet med Trump starter med at Erna får 20 minutter på tomannshånd med Trump i Det ovale kontor.

Bedre uten referat

- Hva er din strategi når du går inn der?

- Dette er politiske samtaler. Vi gjør ofte dette med andre land hvor de gjerne vil ha 5-10 minutter i begynnelsen av et møte som de kanskje ikke vil ha helt i referatene. Min strategi med det er at vi har noen viktige saker vi er opptatt av. Det er kanskje saker hvor noen av diskusjonene om andre lands ageringer passer seg bedre der enn der hvor det skrives lange møtereferater, forklarer Solberg.

PRESSEGANGE: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og før møtet med USAs president Donald Trump i Washington D.C. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PRESSEGANGE: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og før møtet med USAs president Donald Trump i Washington D.C. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Deretter skal begge statslederne ha med seg en delegasjon på sju medarbeidere under resten av samtalen. USA har spilt inn tre hovedspørsmål, som de vil diskutere. Handel, sikkerhets- og forsvarssamarbeid og globale spørsmål. Solberg vil i tillegg ta opp klimasamarbeid. Totalt vil Solberg tilbringe én time og femti minutter med den amerikanske presidenten.

Norske myndigheter mener møtet er en stor og tydelig anerkjennelse av at USA anser Norge for å være en svært viktig alliert. Vurderingen er også at det blir lettere å kunne håndtere mulige framtidige kriser dersom Solberg og Trump blir bedre kjent. Dessuten tror norske myndigheter det fører til økt interesse for Norge i amerikansk politikk og særlig i Det republikanske partiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!