Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmetyver i kulda

Stadig flere russere mister strømtilførselen fordi tyver stikker av med kraftledningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slike ledninger inneholder nemlig kobber, som leder strøm aldeles utmerket men som også er et ettertraktet og derfor dyrt metall. Tyvene selger kobberet til skraphandlere, og bryr seg ikke om at hele lokalsamfunn sitter og hutrer uten strøm.

- Tyveriene har fått et nærmest epidemisk omfang, sier sikkerhetssjef Aleksej Trufanov i kraftselskapet Mosenergo.

Mosenergos mer enn 20 kraftverk leverer strøm til Moskva over et nett på flere tusen kilometer med kraftledninger.

Ti kroner kiloen

- Småkjeltringer får rundt 30 rubel (snaue ti kroner) for 1 kilo kobber levert til skraphandlere som ikke stiller brysomme spørsmål, sier ingeniør Mikhail Sjvedov til nyhetsbyrået AFP.

- Og vi kan ikke beskytte hver meter av vårt enorme ledningsnett, tilføyer han.

Sjvedov er teknisk nestsjef for Mosenergos anlegg i Mosjajisk, 100 kilometer vest for Moskva.

- Nesten hver eneste dag må vi gjennomføre inspeksjoner - ja, kall dem gjerne raid - for å oppdage og avverge skader på linjene mellom de enkelte kraftverk og de lokale byene og landsbyene disse verkene betjener, sier Mosenergo-ingeniøren.

- Tyveriene fører til strømbrudd, og strømbruddene rammer ikke bare private hjem. Både sykehus, skoler og industrianlegg står plutselig uten tilførsel av nødvendig energi, og de stakkars folkene rundt om i landsbyene kan ikke engang få sagt fra til oss, fordi strømbruddene også lammer telefonene deres, sukker Sjvedov oppgitt.

Stjal 3,5 kilometer

Nylig oppdaget ledningsinspektører fra Mosenergo at hele 3,5 kilometer med ledning var stjålet fra en og samme kraftlinje, noe som påførte selskapet et direkte tap på 700.000 rubel (om lag 230.000 kroner). I et Russland som fortsatt sliter med enorme økonomiske problemer, er dette en nokså betydelig sum.

Sikkerhetseksperten Vladimir Bogomolov er hyret inn for å ta kobbertyvene på fersk gjerning, og han forteller om en svært tøff jobb.

- Vi tilbrakte fem netter på rad i et bilvrak, mens temperaturen utenfor sank til 25 kuldegrader, forteller han til AFP.

Men ventingen lønnet seg, for den femte natten hoppet Bogomolov og hans folk ut og pågrep tyvene. En av dem var en kjent vinningsforbryter, og det dreide seg tydeligvis om et overlagt og vel planlagt tyveri, sier sikkerhetseksperten.

NTB

Greit med varme: Når været blir som dette i Russland kan det være greit med strømtilførsel i hjemmene.
Hele Norges coronakart