Varmt farvel med Astrid Lindgren

Solen brøt fram over Stockholm fredag, og kastet varmt lys over svenskenes farvel med Astrid Lindgren. Tusenvis av barn og voksne kranset bisettelsesruten gjennom byens sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sentrale steder langs ruten, som ved Sergels Torg i sentrum av byen, var trengselen stor. I Slottsbacken ikke langt fra rutens endepunkt i Gamla stan sto Ragnhild Nyström, som tidlig var på plass med matpakke og campingstol.

Nyström satte stor pris på Astrid Lindgren, både som forfatter og samfunnsdebattant, og var glad for å kunne gi henne en siste hilsen. Men mange andre stockholmere var irriterte over at bisettelsesfølget lå foran sitt tidsskjema, og at de selv derfor kom for sent.

Storkyrkan

Kisten ble ført i kortesje fra kapellet ved Adolf Frederiks kirkegård til Gamla stan. Allerede før bisettelsesfølget startet, hadde det dannet seg kø utenfor Storkyrkan i den svenske hovedsta dens historiske gamleby.

I domkirken var det reservert plasser for kong Carl Gustaf, dronning Silvia, statsminister Göran Persson og ledende representanter for svensk kulturliv. Til sammen kan kirken romme rundt tusen sørgende.

- Dette er en veldig viktig dag. Vår aller viktigste eventyrtante og barnebokforfatter har forlatt oss, og jeg vil være med og si farvel til henne, sa Inez Hellgren, som sto først i køen etter å ha reist til Stockholm helt fra Ostvik utenfor Skellefteå i Nord-Sverige.

Ruten

Ruten for Astrid Lindgrens siste ferd gikk gjennom Stockholms gater, der politiet sto klar til å holde orden på titusenvis av hennes beundrere. Kisten med hennes jordiske levninger lå på en hundre år gammel, åpen begravelsesvogn trukket av to hvite hester.

Avskjeden skjedde i stillhet, uten musikk og sang. Fredag var viet sorgen, før svenskene igjen kunne ta fram Astrid Lindgrens bøker og lese for seg selv og sine barn om Pippi, Emil, brødrene Løvehjerte og alle de andre.

Etter bisettelsen skal Astrid Lindgrens jordiske levninger føres hjem til Vimmerby i sørsvenske Småland for jordfestelse ved familiegraven. Jordfestelsen blir en privat seremoni med bare den nærmeste familien til stede.

Minnet

Astrid Lindgren døde i sitt hjem i Stockholm 28. januar i år, i en alder av 94 år. Hun kunne da se tilbake på en produksjon på rundt 70 bøker. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 80 språk, og solgt i mer enn 120 millioner eksemplarer verden over.

Som en rød tråd gjennom bøkene gikk tanken om at barn ikke først og fremst skal være snille og føyelige, men sterke, nysgjerrige og gjerne opprørske. Og barna fikk bekreftet mistanken om at voksne ikke alltid er kloke og fornuftige - ofte er de faktisk ganske dumme.

Lindgren fikk aldri den Nobels litteraturpris som velding mange mente hun ikke bare fortjente, men nesten hadde krav på. Til gjengjeld har Sveriges regjering bestemt at det skal opprettes en egen ærespris for barnelitteratur, og at den skal bære Astrid Lindgrens navn.

NTB

VARMT FARVEL: Bisettelsesseremonien for Astrid Lindgren ble holdt i Storkyrkan i Stockholm fredag. Sørgende langs kortesjeveien kastet blomster på katafalken til Lindgren.