Varmt møte med Nelson Mandela

Dette har jeg drømt om i mange år og gledet meg til lenge, sa kong Harald da han ble tatt imot av president Nelson Mandela i Cape Town i formiddag. Mandela ønsket velkommen i sol og 30 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen var iført hærens mørke gallauniform i ull, slik han pleier når han innleder statsbesøk i andre land. Uniformen er lite egnet i afrikansk sommervarme, og ikke uventet svarte kongen på spørsmålet om førsteinntrykket av Cape Town:

- It's hot! (det er varmt).

Mandela viste til de nære bånd som eksisterer mellom Norge og Sør-Afrika og roste den norske støtten til den svarte flertallsbefolkningen da apartheid-regimet satt med makten i Sør-Afrika.

Hele den sør-afrikanske regjering var på plass da kong Harald og dronning Sonja ble offisielt mottatt utenfor presidentens representasjonsbolig Tuynhuys like ved nasjonalforsamlingens bygning i Cape Town.

Kongen og presidenten utvekslet gaver og ordener. Nelson Mandela fikk storkors av St. Olav, mens kong Harald fikk den sørafrikanske Order of good hope (Gode håp-ordenen) av 1. klasse i gull.

Hilste på folket

Etter nasjonalsanger og inspeksjon av et æreskompani, tok Nelson Mandela sine norske gjester med ned til hageporten for å hilse på de mange som hadde samlet seg utenfor.

Det var et rørende syn da kong Harald støttet den aldrende Mandela ned trappen foran Tuynhuys. Presidenten har problemer med å gå, og synet er heller ikke det beste. 26 års fengsel har satt sine tydelige spor på Mandela, som nå bare har ett år igjen av sin presidenttid. Mye av arbeidet har han allerede overlatt til visepresidenten Thabo Mbeki, som kongen møtte senere på dagen.

Men om den snart 80 år gamle Mandela ikke er frisk, er humøret på topp. Han spøkte og lo med kongen under den lille spaserturen i hagen, og da han spurte kongen om han hadde vært på det karakteristiske fjellet Table Mountain i Cape Town, svarte kongen med en latter:

- Den turen får jeg ta med helikopter!

Demonstrasjon

Mens kongeparet spiste lunsj og hilste på medlemmene av nasjonalforsamlingen, demostrerte hundrevis av svarte skoleungdommer utenfor. De forlangte at førsteministeren i fylket, Hernus Kriel, må gå av. Grunnen er dårlige skoleforhold. Skolen deres holder nærmest til i kontainere, og de har ett toalett og en vannkran på deling.

Bevæpnet politi med hjelmer, skjold og køller holdt vakt utenfor nqsjonalforsamlingens bygning, og det er lite trolig at kongeparet fikk noe glimt av demonstrasjonen, som heller ikke var rettet mot dem.

VARMT: Varmt møte mellom Kong Harald og Nelson Mandela.