Varmt vær kan gi katastrofehelg

Hvis værmeldingen slår til, vil to tredeler av Sydneys storbyareal være truet av 100 skogbranner fra 12 ulike fronter i løpet av helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fra første juledag har temperaturen falt til rundt 20 grader, men det er varslet temperaturer på 40 grader og kraftig vind igjen søndag. Da er det i så fall svært lite de tusenvis av brannmannskapene kan gjøre for å stagge flammene. Under slike forhold er det helt umulig å stoppe skogbranner. Det er heller ikke regn i sikte den neste uken.

Siden tirsdag har hele byområdet vært dekket av et uhyggelig røykteppe, der solen kun er synlig som en rød skygge. Og det er nettopp røyk og aske som nå utgjør den største helsefaren for byens 4 millioner innbyggere. Forurensningen forårsaket av brannene er så kraftig at den sprenger alle tidligere registreringer.

Mennesker med pustevansker, allergi og astma er sendt på sykehus for akutt behandling. Tusenvis har fått allergiske reaksjoner, og i flere bydeler oppfordres folk til å lukke vinduer og gå minst mulig ut.

Nå som 150 boliger og forretningseiendommer ligger i ruiner, mener brannvesenet at rundt 40 av brannene er påsatt. F ungerende delstatsminister Andrew Refshauge forsikret at de som blir tatt for ildspåsettelse, kan vente seg svært strenge straffer etter mordbrannparagrafen.

- Å tenne på branner er en forferdelig handling, sa Refshauge på en pressekonferanse torsdag.

- Slike handlinger vil absolutt ikke bli tålt, tilføyde han.

Styrken på brannene har overrasket selv de mest erfarne brannfolkene i landet.

Det brenner på mange fronter, og de hardest rammede områdene er bydelene sør for bysentrum, Blue Mountains og byen Wollongong 8 mil sør for Sydney. Det er ikke rapportert om nordmenn som er blitt alvorlig skadd i brannene, men flere har nærmest blitt isolert med alle de stengte veiene.

De norske studentene som holder til i Wollongong, går spesielt dramatiske dager i møte. De fleste innfartsveiene til byen er nå stengt, og brannvesenet sier byen er den mest utsatte i hele delstaten New South Wales. Det er også mange norske studenter som bor i Penrith ved foten av Blue Mountains , det andre kjerneområdet for brannene. Flere av disse kan bli evakuert i løpet av helgen hvis værmeldingen slår til.

Tusenvis av ville dyr har satt livet til i de australske skogbrannene, sa viltvoktere torsdag. Både kenguruer, koalabjørner, pungrotter og krypdyr har strøket med fordi de ikke greide å komme seg unna flammene i tide. Hundrevis av dyr som ble reddet, viste seg etterpå å være så hardt skadd at de måtte avlives.

- Dyrene ble overrumplet av flammene fordi trærne inneholder store mengder svært brennbare oljer som rett og slett eksploderer, sier dyrevernsjefen Brian Gilligan.

Tapet av så mange dyr fyller australierne med sorg, men de er direkte rasende over meldinger om at tyver stjeler lommebøker fra brannfolk som har hengt fra seg klærne for å bytte til arbeidstøy. Minst tre brannmenn ble ranet første juledag, skriver nyhetsbyrået DPA.

(NTB-Dag Øyvind Olsen)

<B>HÅPLØST:</B> Brannmannen Nick Cave gjør det han kan for å bremse skogbrannen. Han har en umulig oppgave.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer