Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varmtvannsberederen din kan være en brannfelle

Produsenten advarer.

BRANN:  Varmegang i tilkoblingspunktet på en varmtvannsbereder fra OSO har ført til flere branner, blant annet i Rauland i Telemark. Til alt hell var ingen hjemme da  brannen brøt ut. FOTO: Politiet
BRANN: Varmegang i tilkoblingspunktet på en varmtvannsbereder fra OSO har ført til flere branner, blant annet i Rauland i Telemark. Til alt hell var ingen hjemme da brannen brøt ut. FOTO: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne i 70-årene omkom i en boligbrann i Harstad natt til torsdag 31.mars i år. Etterforskningen har siden vist at det var en feil i varmtvannsberederen som forsårsaket dødsbrannen, skriver NRK.

- Under etterforskningen fant vi ut at brannårsaken var varmegang i tilkoblingspunktet på tanken. Dette er en varmtvannstank fra OSO Hotwater AS, og disse har forsårsaket en rekke branner i boliger, sier Morten Hole, stasjonssjef ved Harstad politistasjon.

Brann i Telemark I 2014 forsårsaket den samme komponenten i en varmtvannsbereder fra OSO en brann i et hus i Rauland i Vinje. Det var ingen til stede da brannen brøt ut, og brannen ble kvalt av oksygenmangel. Men brannen forårsaket brannskader i veggene rundt tanken, det var sotskader i takene inne og hele huset var preget av røykskader.

- Hvis dette hadde begynt å brenne på natta kunne det fått langt mer alvorlige konsekvenser, lød politiets konklusjon den gangen.

OSO selv har lenge advart mot tanker som er produsert mellom 2009 og 2011. I 2012 oppdaget de feilen, noe som gjorde at de i 2013 sendte ut en advarsel om at det kunne være en risiko for overoppheting i elektrisk tilkobling på deres tanker.

Det er en feil som utvikler seg over tid, og det er derfor den ikke ble oppdaget før i 2012.

Fikset halvparten Ifølge administrerende direktør i OSO Hotwater, Sigurd Braathen, befant den aktuelle komponenten seg på 32 000 varmtvannsberedere. Så langt har de fikset rundt halvparten.

Dermed står det fremdeles 15 000 - 16 000 varmtvannsberedere med den farlige komponenten i norske hjem.

- De som finner ut at de har en sånn hjemme må kontakte oss i Oso. Siden vi er en liten familiebedrift er det fint om publikum kan gjøre det på e-post, men vi vil forsøke så godt vi kan å besvare telefoner fortløpende, sier Braathen til Dagbladet.

Komponenten kan enkelt og lovlig skiftes av eier, og de som ønsker det kan dermed få den tilsendt og innstallere den selv. Oso vil også hjelpe til med utskiftningen hos folk som har behov for det.

Braathen er veldig lei seg for at komponenten har vært årsaken til dødsbranner.

- Det er dypt tragisk. Vi er forferdelig lei oss for at vi har vært årsaken til en brann der liv har gått tapt. Det er det verste som kunne skje den familien og det verste som kunne skje for oss, sier Braathen.

Sender informasjonshefte Etter fellesferien sender derfor Oso ut et informasjonshefte til alle landets over 2 millioner husstander, med informasjon om feilen. Dette gjør de fordi det ikke er mulig å spore hvor de aktuelle varmtvannsberederne befinner seg.

Oppfordringen fra Braathen er i alle fall klar:

- Sjekk varmtvannsberederen, og ta kontakt med oss om du har en av dem det gjelder.

Her finner du ut hvordan du kan sjekke om det gjelder din varmtvannsbereder, og hva du skal gjøre for å få fikset komponenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!