Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våronn

Nå har Ap\'s partisekretær Martin Kolberg laget en nøkkel til å knekke Frp-koden. Hjelper det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AP-SEKRETÆR Martin Kolberg har sendt ut et notat til de tillitsvalgte i partiet der han nøye går igjennom Frp\'s program, forslag i Stortinget, alternative statsbudsjett og utspill i mediene. Notatet skal virke som et politisk verktøy for å påvise at fremskrittspartipolitikken fører landet i ulykka.

JEG SER IKKE bort fra at det er den lure taktikeren Martin Kolberg som her er ute. Ved å sette i gang et arbeid med å «knekke Frp-koden», kan han oppnå to fordelaktige ting for sitt eget parti: Arbeiderpartiet kommer i like sterkt søkelys som suksesspartiet Frp og han skaper enda større problemer på den borgerlige siden. Men det går også an å ta ham på ordet.

DET SER UT TIL at han mener at problemet med Frp er at velgerne ikke leser partiprogrammene og andre dokumenter som forteller hva partiet står for. Det er sikkert riktig, folk flest kaster ikke bort tid på å lese partiprogrammer når de ser lys levende politikere som gjør ting hver dag. Nå sitter jo Frp i mange ansvarlige posisjoner. Og da oppdager velgerne åpenbart at Frp-politikerne ikke er så ille som programmet skulle tilsi. I Sula ser de at Frp-ordføreren opprettholder ølmonopolet og i Tønsberg ser de at bomstasjonene blir stående fordi også Frp-erne trenger pengene til veiutbygging. I Oslo er det nok blitt mer privatbil i sentrum de siste åra, men under samferdselsbyråd Peter N. Myhre har også antallet kollektivreisende i byen økt.

VELGERNE ER derfor etter hvert vant med at det er sprik mellom program og praktisk politikk. De rød-grønne er selv vitnemål om det. Velgerne vil alltid måtte være usikre på hva som vil skje etter et valg, de vet det er forskjell mellom det politiske liv og den politiske lære. Og er det noe som kjennetegner Frp-politikerne så er det at de har evnen til å lytte til velgerne og se bort fra partiprogrammets teser. Men det er heller ikke så lenge siden SVs Erik Solheim gjorde det til en politisk dyd, da han var partileder.

KOLBERG gjør Fremskrittspartiets politikk til et mytisk vesen ved å snakke om å «knekke Frp-koden». Men det er intet gåtefullt ved Fremskrittspartiet eller dets politikk. Det har bare en utrolig evne til å fange opp hva som rører seg av stemninger i store velgerskarer. At den politikken partiet fører vil ha negative følger for mange av Frp\'s velgere, er opplagt, og derfor er det bra at Ap griper muligheten til å kjempe mot den. Men fortsatt vil nok store skarer av tidligere Ap-velgere strømme til Frp fordi de har praktisk erfaring for at partiet vil opprettholde velferden og sier det de syns om innvandrerne.

DERFOR er Kolbergs aksjon en nokså håpløs oppgave om målet er å avsløre det gåtefulle Frp. Frp er blitt en plante i vår partiflora, like uutryddelig som løvetanna. Og jo mer man tråkker på den, dess mer levedyktig ser den ut til å bli. Eller som det heter i et dikt om grasrota: «Trakk oss flate, vals oss ned / vi sprett opp att, gjer kje fred».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling