Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsel om askepermittering til 600 Widerøe-ansatte

Flere tusen arbeidstakere i luftfartsnæringen kan bli permittert hvis flyene blir stående på bakken.

PERMITTERINGER: Vulkanasken fra Island kan føre til omfattende permitteringer.

Foto:  Eivind Pedersen/Dagbladet
PERMITTERINGER: Vulkanasken fra Island kan føre til omfattende permitteringer. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

600 bakkemannskaper i Widerøe fikk mandag varsel om askepermitteringer. Flere tusen arbeidstakere i luftfartsnæringen kan bli permittert hvis flyene blir stående på bakken.

Widerøe blir hver dag påført store økonomiske tap som følge av askeskyene fra Island. Ifølge administrerende direktør Lars Kobberstad lider Widerøe de samme tapene som SAS og Norwegian, men i noe mindre skala.

Han anslår de samlede tapene til norsk luftfart til over 100 millioner kroner daglig.

- Vi opplever dette som verre enn 11. september, fugleinfluensa og svineinfluensaen. Det er varige verdier som kan gå tapt i denne sammenhengen, sier han til NTB.

Mandag fikk 600 av selskapets ansatte permitteringsvarsel. De må legge ned arbeidet onsdag hvis situasjonen ikke bedrer seg. I løpet av uka kan hele staben til Widerøe stå midlertidig uten jobb.

- Vi har nesten alle kostnader intakt, men har ingen inntekter. Derfor ser vi ingen annen mulighet enn å sende ut permitteringsvarsel til 600 av våre bakkemannskaper, sier kommunikasjonsdirektÃr Richard Kongsteien i WiderÃe til Rana Blad.

Bekymret for småselskaper

Kobberstad er bekymret for at mindre selskaper skal bukke under mens askeskyen feier over Norge og Europa, men vil ikke konkretisere mulighetene for konkurser innen næringen utover å si at «dette kan være det som vipper noen av dem av pinnen».

- Vi har prøvd å holde i gang noen av rutene i nord, der hvor luftrommet har vært åpent. Men det hjelper ikke når folk ikke tør kjøpe billetter. Derfor har vi vært nødt til å stenge ned alle rutene våre inntil videre, sier han.

Widerøe er ikke det eneste selskapene som har varslet snarlige permitteringer hvis situasjonen fortsetter. «Alle bedrifter i bransjen» har sendt permitteringsvarsler, ifølge HK-Nytt.

Ifølge leder Trond Smøraas i HKs fagforening for luftfart og reiseliv kan rundt tusen av hans medlemmer kan bli permittert i løpet av relativt kort tid.

Flere permitterer

Selskapet Travel Retail Norway driver taxfreebutikkene på Gardermoen, Flesland, Værnes, Sola og Kjevik. Selskapet sendte mandag ettermiddag ut permitteringsvarsler til ansatte som representerer mellom 350 og 400 årsverk.

Select Service Partner (SSP), som styrer blant annet serveringssteder og kiosker på Gardermoen og elleve andre flyplasser, permitterte mandag nærmere 500 ansatte. Ytterligere flere ansatte kan bli permittert onsdag hvis askeproblemene fortsetter. I løpet av halvannen uke vil nærmere 1.000 ansatte i SSP bli berørt av permitteringene.

Røros Flyservice leverer laste- og lossetjenester på ni flyplasser. Før helgen sendte selskapet ut permisjonsvarsler til så godt som alle ansatte. 530 ansatte ble permittert natt til mandag. Samtidig har flere av varslene blitt trukket tilbake, og mandag ettermiddag var mindre enn halvparten av de permitterte tilbake i jobb.

Hotellkjeden Choice sendte ifølge E24 mandag ut varsel om permitteringer til sine ansatte. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!