STORM: Både i Trøndelag og Helgeland kan det komme vindkast av orkan styrke. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
STORM: Både i Trøndelag og Helgeland kan det komme vindkast av orkan styrke. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpixVis mer

Varsel om full storm

I Trøndelag og Helgeland kan man oppleve vindkast av orkan styrke. Mens på Vestlandet har store mengder nedbør i vente.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om liten til full storm i Trøndelag og Helgeland på onsdag, med vindkast opp mot 35 meter i sekundet.

Stormen vil ifølge Meteorologisk institutt være sterkest onsdag formiddag, for så å minke utover kvelden.

- Det vil komme svært sterke vindkast fra sørvest og vest, og vi oppfordrer alle som bor i områdene som har løse gjenstander i hagen, til å tjore dem fast, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt til NTB.

STORMEN «KNUD»: For båtfolket på Hankø Marina spiller ikke været noen rolle. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Vinden blir sterkest nord i Trøndelag og langs store deler av Helgelandskysten, ifølge Svanevik.

- Trær kan bli blåst over ende, og vinden kan også føre til en del lokale strømbrudd, advarer meteorologen, som legger til at hun ikke tror det vil være lurt å ta seg en fjelltur i løpet av onsdagen.

Regn

Onsdag er det også meldt mye regn i de samme områdene, med fra 40–60 millimeter regn fra tirsdag kveld til onsdag formiddag. Lokalt kan det komme så mye som 80 millimeter.

Vestlandet vil imidlertid bli hardest rammet av regnbygene, og tirsdag kveld er det ventet 60 millimeter nedbør og rundt 100 millimeter i løpet av det neste døgnet.

SIKRING: På Hankø Marina blir båter sikret før uværet virkelig bryter løs. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- La bilen stå

Statens vegvesen oppfordrer folk som bor på Vestlandet, til å la bilen stå tirsdag kveld. Jordskredfaren er på gult nivå, og det er fare for ras langs veiene.

- Faren for ras er stor med så mye nedbør som er meldt nå. Det er slik at om man ikke må ut på veien, så bør man holde seg i ro, sier vaktoperatør Ketil Molvær i Statens vegvesen til NRK.

Meteorologene varsler også om flomfare både på Vestlandet, i Trøndelag og i Nordland. På grunn av stigende temperaturer vil snø smelte i områder hvor det ligger snø, og regnet vil gi raskt økende vannføring i elver og bekker.