Juleværet

Varselet skuffer: Det ser svart ut for hvit jul

I dagene fram mot julaften blir det regn og mildvær i hele landet, men meteorologene sier de ikke helt skal ta fra deg håpet om hvit jul ennå.

SNØEN FORSVINNER: - De neste par dagene vil det komme varm luft som vil sørge for at snøen vil smelte og snø i lavlandet vil nok forsvinne helt, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid. Foto: NTB scanpix
SNØEN FORSVINNER: - De neste par dagene vil det komme varm luft som vil sørge for at snøen vil smelte og snø i lavlandet vil nok forsvinne helt, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvit jul er for mange selve prikken over i-en i høytida. Dessverre ser det ut til at det ikke blir noen kirsebær på kransekaka i form av snø på julaften i år, for i dag legger det seg et lavtrykk over hele landet som kan ødelegge for snøværet.

- De neste par dagene vil det komme varm luft som vil sørge for at snøen vil smelte og snø i lavlandet vil nok forsvinne helt, sier Geir Ottar Fagerlid, meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Fortsatt håp

Skal du være garantert å våkne til en hvit bakke utenfor husveggene julaften, må den tilbringes 500 meter over havet i Sør-Norge eller litt lavere over havet i Nord-Norge.

- Siste prognose er at det blir ganske mildt, i hvert fall for Sør-Norge sin del. Det blir mildt i hele landet fra i dag med regn og sludd i hele landet, sier Cecilie Villanger, meteorolog ved StormGeo.

Likevel vil ikke meteorologene ødelegge håpet om snø riktig ennå. Det er ikke før nærmere helga de er hundre prosent sikre på hvordan været blir på julaften.

For ifølge meteorologene kan lavtrykket snu helt.

- I dag blir det 10 grader mange steder, og det vil også være mildvær på onsdag og torsdag, men fredag kan det snu. Det er lavtrykksaktivitet som preger værsituasjonen fram til jul. En liten dreining kan ha stor betydning for snømengden på julaften, sier Fagerlid.

Størst snøsjanse i nord

Det er nordlendingene som ser ut til å få det meste av snøværet. For mens det regner i sør, er det ventet snøbyger i nord. Ettersom det fortsatt er fem dager til julaften, kan meteorologene kun snakke generelt - og ikke detaljert - om værprognosene de forskjellige stedene i landet.

- Det blir kaldere torsdag og fredag med overgang fra regnbyger til snøbyger i Nord-Norge, mens det holder seg stort sett på plussiden i Sør-Norge. Høytliggende strøk kan få snø etter hvert, men i lavere strøk blir det regn og sludd. Nærmere helga blir det regn i Sør-Norge og snø og sludd i Nord-Norge, sier Cecilie Villanger, meteorolog ved StormGeo.

Det er også ventet at folk som bor i indre strøk av Østlandet våkner til at det er grønt ute, kan regne med å se snø som daler når jula ringer inn.

- I Sør-Norge er det ventet nedbørsfront i løpet av julaften. På kysten vil nedbør komme som regn, mens i indre strøk kan det komme som snø, sier Fagerlid. ​

Krise i vest

Verst ser det ut til å bli for vestlendingene. Der blir det mildt sagt snøkrise.

- Langs kysten i Sør-Norge er det ventet å bli rundt seks til sju grader og et par minusgrader på innlandet. Kanskje blir det noe kaldere fra søndag til mandag, men det kommer an på hvordan lavtrykkene legger seg, sier Cecilie Villanger.

Ifølge en foreløpig oversikt på værtjenesten yr.no er det ventet seks grader og regn i vestlandsbyene Førde, Bergen, Ålesund og Stavanger på julaften. Litt bedre ser det ut til at det blir i Kristiansand, men mildværet vil også treffe det glade Sørland med seks grader og overskyet julaften.

Lenger nord i landet blir været på julaften noe bedre enn regntunge Vestlandet. I Tromsø er det meldt 0 grader og overskyet, mens i Bodø er det meldt minus én grad. I Brønnøysund og Trondheim er det meldt et par grader og sludd. En by som ikke blir påvirket av mildværet en gang, er Elverum i Hedmark. Hele uka er det meldt minusgrader og ingen nedbør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer