Varselklokkene kimer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går la Statistisk sentralbyrå fram sine beregninger om den økonomiske utviklingen framover, og mener det er grunn til bekymring. Det er særlig det skyhøye lønnsoppgjøret, ei sterk krone og ei særnorsk høy rente som gir grunn til uro. Byrået mener dette vil gi en arbeidsledighet på nesten fem prosent om to år. Det vil bli en liten renteøkning i år, men så vil rentene ligge stille de neste to åra. Takket være lave importpriser vil ikke prisene øke faretruende. Det betyr betydelig høyere reallønn for de som ikke mister jobben sin.
  • Spådommen om økt ledighet kan ikke komme overraskende på noen, selv om aktørene i lønnsoppgjøret har hevdet at lønnsøkningene ikke vil gi utslag på sysselsettingen. På den måten forsøker de å oppheve enkle økonomiske lover. Sentralbanksjef Svein Gjedrem anslo i sin årstale i vinter at 60 000 arbeidsplasser i konkurranseutsatt industri vil forsvinne de nærmeste åra hvis den økonomiske kursen med bruk av oljepenger og høye lønnstillegg ikke blir justert. Han talte for døve ører. Regjeringen bruker maksimalt med oljepenger, ut fra den såkalte handlingsregelen, selv om vi har høykonjunktur, og vi har bevilget oss rekordhøye lønnstillegg.
  • Slår gårsdagens prognoser til, vil vi atter nærme oss nivået for ledighet fra begynnelsen på 90-tallet. Men de som beholder jobben sin, går lyse tider i møte. Bedriftene må imidlertid svare på utfordringene med krav om større effektivitet og rasjonalisering. Det fører til utstøting fra arbeidslivet for stadig større grupper. Det ser vi allerede med høyere sykefravær, flere uføretrygdede og førtidspensjonister. Det er en utvikling ingen ønsker, men som vi likevel ikke klarer å styre unna. Det ser vi også etter lønnsoppgjøret, når de partiene som roper høyest på økte bevilgninger til alskens gode formål, også får økt oppslutning blant velgerne. Det er et lite lystelig utgangspunkt for å kunne snu utviklingen mot økt ledighet. Men ansvaret kan ingen løpe unna. Gårsdagens prognoser burde få varselklokkene til å ringe kraftig hos de partiene som ikke har magemål i pengebruk. I lønnsoppgjøret er det for seint å snu.