Recoveryakademiet

Varsellampene lyste ikke: - Klump i magen

Noen måneder etter at NRK-programleder Helene Sandvig hadde sjekket inn på Hurdalsjøen Recoverysenter, fikk hun en fortvilt telefon fra Kevins mor - som da hadde mistet sønnen sin på senteret.

FORTVILER: Helene Beate Sandvig er journalist og programleder i NRK. Hun reagerer på Dagbladets avsløringer rundt Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTVILER: Helene Beate Sandvig er journalist og programleder i NRK. Hun reagerer på Dagbladets avsløringer rundt Hurdalsjøen Recoverysenter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Journalist og programleder Helene Sandvig husker godt samtalen med ei fortvilt mor noen måneder etter at «Helene sjekker inn» fra Hurdalsjøen Recoverysenter gikk på lufta forsommeren 2020.

SJEKKET INN: Forsommeren 2020 sjekket Helene Sandvig inn på Hurdalsjøen recoverysenter, avdeling Haraldvangen. Foto: Lars Eivind Bones
SJEKKET INN: Forsommeren 2020 sjekket Helene Sandvig inn på Hurdalsjøen recoverysenter, avdeling Haraldvangen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Samtalen var med Vibeke Johannessen, mora til Kevin (28), som døde på Hurdalsjøen 7. oktober 2020.

Slik Dagbladet skrev i romjula har en rekke klagesaker mot Recoveryakademiet, som Hurdalsjøen Recoverysenter er en del av, endt med skarp kritikk fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

En av disse var saken til Vibekes sønn Kevin.

- Sønnen hadde sett TV-episoden og drømte om en plass og en ny mulighet til å friskne til. Det ble en følelsesladd samtale med en mor som opplevde å miste sønnen i selvmord mens han var under andres omsorg, i behandling ved Hurdalsjøen Recoverysenter. Rådet mitt til henne da, var å klage saken inn for Statsforvalteren, sier Sandvig til Dagbladet.

DØDE: Kevin Johannessen (28) døde på Hurdalsjøen recoverysenter 7, oktober 2020. Statsforvalterem konkluderer med at han fikk uforsvarlig helsehjelp. Foto: Nina Hansen
DØDE: Kevin Johannessen (28) døde på Hurdalsjøen recoverysenter 7, oktober 2020. Statsforvalterem konkluderer med at han fikk uforsvarlig helsehjelp. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Dårlig behandling

At pasienter ønsket seg til Hurdalsjøen Recoverysenter etter å ha sett «Helene sjekker inn», synes ikke programlederen er overraskende.

- Det er til å forstå. Det handler om at jeg flyttet inn et sted som tilbyr et alternativ til tradisjonell psykiatrisk behandling, med mulighet for mindre medisinbruk, selv om vi viser at dette kan være en beintøff behandling, sier Sandvig.

Hun påpeker at det var mange som hadde lengtet etter et tilbud som dette i Norge; både pasienter, helsemyndighetene og brukerorganisasjoner.

- Det som ikke føles godt er å få vite at noen av pasientene, som kom dit etter å ha sett «Helene sjekker inn», ikke fikk den riktige og gode behandlingen de burde ha fått, sier Sandvig og utdyper:

- Jeg får klump i magen når jeg får høre om mennesker som har fått dårlig behandling da de var på sitt mest sårbare. Jeg er glad for at vi har journalister som forteller historiene deres, og jeg synes det er betryggende å vite at vi har klage- og tilsynsordninger som tar pasienter på alvor.

- Økt livskvalitet

Dette var imidlertid ikke det inntrykket Sandvig satt igjen med etter sitt opphold på Hurdalsjøen.

- De pasientene vi ble kjent med under produksjonen av episoden, opplevde at de fikk god behandling ved institusjonen. Mange fortalte om økt livskvalitet etter å ha redusert egen medisinbruk, sier hun.

Recoveryakademiets sjef og storeier i en årrekke, sykepleieren Ole Andreas Underland, skriver til Dagbladet at pasienttilstrømmingen til Hurdalsjøen recoverysenter varierer fra måned til måned.

- Etter NRK-programmet «Helene sjekker inn» merket vi en viss økning i henvisninger og henvendelser i en periode etter programmet ble sendt, skriver Underland.

SAVN: Mamma Vibeke Johannessen savner sårt Kevin, som døde på Hurdalsjøen revoverysenter høsten 2020. Det lukter fremdeles Kevin av jakka hans i skapet hjemme i Tromsø. Foto: Nina Hansen
SAVN: Mamma Vibeke Johannessen savner sårt Kevin, som døde på Hurdalsjøen revoverysenter høsten 2020. Det lukter fremdeles Kevin av jakka hans i skapet hjemme i Tromsø. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Gi et glimt

Målet med «Helene sjekker inn»-serien var å gi et glimt av hvordan det er å bo og jobbe på ulike norske institusjoner, forteller konstituert redaktør Siril Heyerdahl for NRK Dokumentar og samfunn.

De vurderte at Hurdalsjøen og medisinfri psykiatrisk behandling var et aktuelt tema å se nærmere på fordi både regjeringen og pasient- og brukerorganisasjoner ønsket dette tilbudet, mens det i fagmiljøet var strid om metodene.

- Ut fra det vi kjenner til, lå det én klagesak til Statsforvalteren rettet mot Hurdalsjøen før vår innspillingsperiode. Resten har nok kommet etter at vi var der i januar 2020.

- Hva gjorde programredaksjonen for å undersøke om Recoveryakademiet jobber etter lover og regler?

- Før vi i det hele tatt vurderte å sjekke inn, gjorde vi oss kjent med Hurdalsjøen Recovery-senter gjennom det som var skrevet i media, samtaler med psykologer og psykiatere i spesialisthelsetjenesten som kjente til stedet utenfra og etter hvert pasienter og ansatte på institusjonen. To journalister jobbet med research fra starten av desember 2019 fram til innsjekk 20. januar 2020, sier Heyerdahl.

Redaktøren forteller at de også sjekket regnskapene, siden Recoveryakademiet er en privat helseaktør som finansieres av det offentlige.

- Ingen varsellamper

- Det var ingenting i denne produksjonsfasen som fikk varsellampene til å lyse hos våre journalister. Vårt inntrykk gjennom forundersøkelsene, var at behandlingsstedet drev faglig forsvarlig. I en researchperiode leter vi aktivt etter pasienter med både positive og negative erfaringer med institusjonen det gjelder, sier Heyerdahl.

- Hvilke undersøkelser ble gjort for å få oversikt over eventuelle varsler og klagesaker mot denne omsorgsleverandøren?

- Vi gjorde researchsamtaler med fagpersoner utenfor institusjonen, som jobbet innen samme fagfelt i offentlige virksomheter, og de vurderte dette som et forsvarlig behandlingstilbud. I tillegg sjekker vi tidligere medieomtale og annen offentlig omtale av institusjonen, sier Heyerdahl.

Ifølge redaktøren snakket redaksjonen også med fagpersoner som henviste til behandling, ansatte og pasienter.

- Her var det ingen antydninger eller indikasjoner på at det forelå alvorlige klagesaker. Vi hadde tett kontakt med institusjonen og pasientene, fra researchfasen i starten av desember 2019 og til etter publisering av programmet.

- Pleier redaksjonen å undersøke forholdene rundt institusjoner hvor Helene skal sjekke inn?

- I researcharbeidet tar vi alltid tak i de ulike sidene ved den konkrete institusjonen som vi mener det er relevant å undersøke nærmere. Det kan handle om alt fra at pasienter uttrykker misnøye med behandlingsstedet, regnskap, dommer, tidligere medieomtale og annen faktasjekk, sier Heyerdahl.

DØDE: Kevin (28) skulle få traumebehandling på et Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS). Han kom tilbake til mamma Vibeke i ei kiste. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer