Corona

Varsko: - Vil være helt krise

Smittetallene fortsetter å øke, og mange av de smittede er fullvaksinerte. Leder i Utdanningsforbundet sier at medlemmene er bekymret, og at skoler og barnehager allerede sliter med mye fravær.

BEKYMRET: Steffen Handal (Unio) er bekymret for kapasitetsutfordringer i skoler og barnehager. Foto: Terje Pedersen / NTB
BEKYMRET: Steffen Handal (Unio) er bekymret for kapasitetsutfordringer i skoler og barnehager. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

- Medlemmene våre er veldig usikre, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, til Dagbladet.

Han ber foreldre - i områder med høyt smittetrykk - være forberedt på at det kan bli nødvendig å redusere åpningstidene i barnehager. Han peker særlig på kapasitetsutfordringer med tanke på ansatte.

Forrige uke ble det satt ny nasjonal smitterekord med over 2000 smittede på ett døgn. Onsdag ble 2126 nye smittetilfeller registrert, som er det høyeste siden corona-pandemien startet.

Mandag var 225 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 35 pasienter fra fredag.

- Helt krise

Utdanningsforbundet har gitt klar beskjed til regjeringen om at smittesporing og testing medfører en helt uforsvarlig arbeidsmengde for skoleledere og barnehagestyrere.

- Jeg er bekymret for ressurssituasjonen, og særlig bekymret for skoleledere og styrere i barnehager som får pålagt coronarelaterte oppgaver de ikke har kapasitet til, sier Handal til Dagbladet tirsdag.

Han frykter at folk skal slutte i jobben, og sier at de mangler nok folk som det er.

- De har stått i dette i lang tid, og det vil være helt krise hvis de ansatte nå blir sykemeldt, eller eventuelt slutter i jobben sin. Det kan vi ikke ha noe av, sier Handal.

Forrige uke kunne Dagbladet melde at Folkehelseinstituttet snur om tredje vaksinedose, og at de nå anbefaler å prioritere tredje dose foran influensavaksinasjon. Dette én måned etter at de anbefalte det motsatte.

Handal forteller at dette en bekymring mange av medlemmene har, og at Utdanningsforbundet har tatt dette videre til FHI og kunnskapsdepartementet.

- Det er en del av medlemmene som begynner å lure på om lærere skal tilbys en tredje dose etter hvert, i og med at de er i så tett kontakt med elevene.

Før helgen ble det klart at regjeringen ikke innfører nasjonale nedstengningstiltak. I stedet vil myndighetene innføre coronasertifikat i de kommunene som trenger det. I tillegg planlegges det for at alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose.

- Frustrerende

Tromsø har blant annet innført påbud om munnbind på kollektivtransport og i butikker, samt krav om hjemmekontor for de aller fleste. Som følge av smitteøkningen i Troms og Finnmark, har Statsforvalteren besluttet å oppjustere beredskapsnivået.

Også Trondheim opplever smitteøkning. Mandag opplyser St. Olavs hospital at de har det høyeste antall corona-pasienter siden pandemien startet.

- Det er mange fullvaksinerte som smittes av covid-19, og flere har nok overvurdert vaksinens beskyttelse mot smitte, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB søndag.

- Medlemmene opplever det som frustrerende å stenge skoler og å ha hjemmeskole. Det er også en kombinasjon av fysiske og digitale skoledager, som er veldig arbeidskrevende både fysisk og psykisk, sier Handal tirsdag.

Onsdag uttalte Nakstad til Dagbladet at det er uvaksinerte barn som ofte bringer smitte med seg hjem.

- Veldig mye fravær

Handal peker på Parr-rapporten, og sier at han frykter at særlig enkeltelever ikke blir fulgt opp godt nok, fordi kontaktlærerne ikke har tilstrekkelig kapasitet og tid til å følge opp alle.

- Veldig mange kontaktlærere rapporterer at de har elever som er engstelige for å komme tilbake på skolen, og som trenger mye oppfølging. Dette tar mye tid, og det er ikke nok ressurser til å følge opp alle elevene.

Han forteller at medlemmene opplever det som frustrerende å ikke ha muligheten til å gi det tilbudet de vet egentlig burde gis, og peker på at de ikke har nok folk.

- Det er veldig mye fravær der ute, og de stedene der mange er borte som følge av utbrudd, opplever de ansatte som er igjen, et veldig stort arbeidspress. De opplever også at de ikke får uttelling gjennom overtidsbetaling. Det er helt uholdbart, sier han.

Handal peker også på at mange av medlemmene ønsker tydeligere regler.

- Det er helt gjennomgående, og mange peker på at selv om coronastasjonen kommer til å ebbe ut, vil det ta lang tid å gi elevene god nok oppfølging etter corona.

- Jeg forventer at alle de som har vist bekymring for de sårbare elevene nå stiller opp og gir lærerne mulighet til å gi dem den tilpassede opplæringen som loven sier at de skal gi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer